اقتصاد بازار: نخستین رویداد TEDX نقش جهان به میزبانی جهاد دانشگاهی واحد اصفهان ظهر روز جمعه سوم بهمن ماه در تالار شریعتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با معرفی ایدههای نو ایدهپردازان برگزار شد.
TEDX (تداکس) یعنی ایدههایی که ارزش گسترش دارند و با این هدف کار میکند که ایدههای نو که به سرانجام رسیدهاند بازگو شوند تا جرقههای ایده سازی در ذهن دیگران نیز زده شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان گفت: جوکها مخصوصا جوکهای سیاه مثل یک گلوله شلیک شده هستند که توسعه یافتگی هر جامعهای را هدف قرار میدهند.
محسن رنانی با بیان این جمله که "جوک بسازید تا توسعه نیابید"، اظهار کرد: جوکها دو دسته اند سفید و سیاه و طیف بزرگتری از جوکها نیز از لطیفه تا شایعه و برچسب زنی را شامل میشوند. جوکهای سفید همانند موسیقی، شعر و... وارد شده و باعث پیشرفت و جلا یک جامعه میشود، اما جوکهای سیاه دو کار را انجام میدهند یا مثل یک گلوله شلیک میکنند یا مثل یک سم رسوب کرده و آرام آرم از پای در میآورند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان ادامه داد: جوکهای سیاه آرام آرام هویت، غیرت و ارزشهای کشور را نابود میکنند این جوکها شامل جوکهای قومیتی، مذهبی و جنسی میشوند. اطلاع رسانی، تخلیه روانی و رساندن انتقاد به مسوولان از وضعیت و اوضاعی از کارکردهای یک جوک هستند، اما جوکهای سیاه به توسعه شلیک میکنند و توسعه کشور را آرام آرام نابود میکنند.
وی با بیان اینکه توسعه نیازمند ویژگیهای خاص خود است، اضافه کرد: انسانهای دارای اعتماد به نفس، مدیرانی که ریسک پذیر باشند، سرمایه گذاران پر دل و جرات که بتوانند به مدیران اعتماد داشته باشند تا کار پیش برود از ویژگیهای توسعه است. یعنی اگر اعتماد میان جامعه، مردم، مدیران و دولت از بین برود شکست آن جامعه قطعی خواهد بود. پس جامعهای پیشرفت می کند که میان سرمایهدار و مدیرانش اعتماد باشد و ریسک پذیری مدیرانش برای انجام کارهای جدید در بالاترین حد خود باشد.
این استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان افزود: جوکهای سیاه شخصیتها را ترور می کنند برای مثال در کشور ما محبوبترین شخصیت فوتبالی کشور یعنی علی دایی ترور شخصیتی میشود، اما در انگلستان دیوید بکام به عنوان محبوبترین بازیکن فوتبال آن کشور تکریم میشود و از او پولهای هنگفتی به جیب میزنند. اگر میبینید در کشور ما زنان کاندیدا نمیشوند یا مدیریتی را به دست نمیگیرند اگر میبینید قدرت ریسک پذیری پایین است و کسی با کسی تعامل ندارد و مردم از تعامل میترسند چون همه زیر ذرهبین هستند و میترسند از اینکه اشتباهی رخ بدهد و بعد آماج حملات جوک و زیر شلیک شایعات کمر راست نکنند.
وی تاکید کرد: اگر جامعه متخصص ساخت جوکهای سیاه شد باید نگران این جامعه بود زیرا به دست خود مردمانش از توسعه یافتگی باز میماند. جوک سیاه اعتماد به نفس، اتحاد و همبستگی ملی را از بین میبرد.
در ادامه نوبت به مدیرعامل انجمن یوزپلنگ ایرانی رسید. مرتضی اسلامی دهکردی سخنرانی خود را با شمارش اعداد 101، 102، 103آغاز کرد و گفت: این تعداد ثانیه لازم است تا سرعت یک یوزپلنگ از صفر تا صد برسد، سرعتی که بیشک باور انسان نمیشود و طی تحقیقات به عمل آمده نشان داده که سرعت یوزپلنگ دو دهم ثانیه از خودروی فراری انزو بیشتر است.
اسلامی دهکردی اظهار کرد: هم اکنون کمتر از 70 قلاده یوزپلنگ و یا در بهترین حالت، حداکثر 70 قلاده یوزپلنگ در کشور داریم که این یعنی انقراض سومین گربه سان کشورمان بسیار نزدیک است.
مدیرعامل انجمن یوزپلنگ ایرانی گفت: امروز سمنهای موفق محیط زیستی کشور بسیار انگشت شمار هستند و عمدتا همگی از سه مشکل اصلی پول، چه کاری انجام بدهیم؟ و ساختار نا مناسب رنج میبرند.
مدیرعامل انجمن یوزپلنگ ایرانی تصریح کرد: ساختار، بی شک حلقه گمشده همه سمنهای کشور است چراکه توافق در مورد ساختارها مهم است، اما متاسفانه این تعامل و توافق در ساختارهای ما در سمنها وجود ندارد.
سپس نوبت به محمدرضا ابوالقاسمی دهاقانی رسید و گفت: امروز ما توانستهایم توسط ماشینهای واسط، فرمانهای مغز انسان را که هدایت بدن توسط آنها انجام میپذیرد به درستی بخوانیم و پرتزهای بینایی در کشور تولید کنیم.
محقق پژوهشگاه دانشهاي بنيادي با بیان اینکه منظور از ماشین، وسایل دست ساز بشر است، افزود: امروز ماشینها به خدمت بشر آمدهاند تا نوع فعالیت را تغییر و زندگی را برای انسان سهل کنند، ماشینها به ما قدرت انتظار را یاد دادند و یاد دادند که میتوانیم با آنها هم نوع خود را بترسانیم و یک جور نگاه انتزاعی را به مغز ما آموختند و مغز دروغ گفتن را هم یاد گرفت. این محقق و پژوهشگر دانش های بنیادی خاطرنشان کرد: آنچه در حال روی دادن است اتفاقی خوب است که ما میتوانیم دستورات مغز که هر کاری در بدن را هدایت میکند به کار بگیریم تا بیماران مختلف و ناشنوایان و نابینایان را درمان کنیم.
برنده جایزه فستیوال جهانی معماری سال 2014 سخنران بعدی تداکس نقش جهان بود، فرشاد مهدیزاده گفت: انسان همواره دچار تغییر و پیشرفت است اگر 30 سال پیش، از کسی user و password میخواستی کسی ایدهای برای پاسخگویی به این سوال شما نداشت، اما امروز همین یوزر و پسورد کلیدهای اصلی زندگی یک انسان به حساب میآید.
وی افزود: انسان هر روز مرزها را رد میکند و به پیشرفتهای جدیدتری دست مییابد. انسانها ابتدا در خانه خود، سپس در شهر و بعد کشور و بعد در جهان خود پیشرفت میکنند و به همین دلیل است که در خانهسازی نیز انسانهای گذشته از جغرافیا و مواد موجود در محل زندگی خود برای خانه سازی استفاده میکردند چراکه آن روزگار طبیعت حاکم بر انسان بود.
وی ادامه داد: در این روزگار جدید با پیشرفتهای به دست آمده انسان، حاکم طبیعت شده است و لایههای شهرها هر کدام لایههای به روی هم گذاشته شدن مرزهایی است که انسان رد کرده و به همین دلیل است که شهرها با یکدیگر تفاوت دارند. یزد با ونیز متفاوت است چراکه مرز آنچه در این دو منطقه هست با یکدیگر فرق داد.
سپس در این رویداد نوبت به مخترع و مديرعامل شرکت DMT رسید تا سخنرانی کند. کوروش خسروی در ابتدای سخن خود گفت: من ایده چرخش مغزها را در برابر فرار مغزها قرار دادم. این ایده من اینگونه آغاز شد که قرار شد تفکرات و آنچه در ایران و توسط دانشجویان انجام میشود توسط یک رابط که آن هم ایرانی است در خارج از کشور تکمیل شود و ایده به نتیجه برسد.
مدیرعامل شرکت DMT مالزی ادامه داد: سالها به دنبال این ایده بودیم تا در سال 90 یک وزارتخانه به ما کمک کرد و در مالزی این ایده چرخش مغزها گسترده شد و یکسری طرح از جمله سرمایش سقفی، دهکده زبان به نتیجه رسید و تصمیم بر این شد تا طرح، صنعتی شود صنعتی شدن یعنی بدین معنا که آرزوی من از چرخش مغزها فراتر رفت و امروز به رویاهایی دست یافتنی تبدیل شده است. ابتدا عدالت آموزشی، ارتباط دانشگاه و صنعت، فرصت برابر برای خلق ثروت و نخبگان بدون مرز تحقق یافتهاند و در راستای این هستیم که این رویا روزی در دنیا کامل شود.