اقتصادبازار: معاون امور حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه گفت: از برجام نباید توقع معجره دومی داشت که اقتصاد ایران را شکوفا کند.
عباس عراقچی در دیدار با هیات نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان، با اشاره به اینکه اکنون فضای بازتری برای بررسی مشکلات اقتصادی در کشور فراهم شده است، بیان کرد: برجام معجره ای بود که کسی تصور آن را نمی کرد و واقعیت این است هنوز خودم باور نمی کنم که 6 قطعنامه سازمان ملل یک جا لغو شده است.
وی با بیان اینکه معجزه برجام به طور قطع عنایت خداوند بود، تاکید کرد: به عنوان کسی که طی 12 سال اخیر در مباحث هسته ای حضور داشتم و تحولات را از نزدیک شاهد بودم گواهی می دهم اگر دشمنان ما توان حمله نظامی به ما داشتند و می تواستند تاسیسات هسته ای ایران را از بین ببرند لحظه ای درنگ نمی کردند. اما به دلیل قدرت مقابله به مثل و دفاعی بسیار قوی به خصوص در عرصه نظامی و موشکی ایران این اتفاق هرگز رخ نداد.
به اعتقاد عراقچی، برجام تلفیقی از چهار قدرت دفاعی و نظامی، مقاومت اقتصادی، علمی و دیپلماتیک جمهوری اسلامی است که اگر این قدرتمندی ها تلفیق نمی شدند علاوه بر اینکه برجام نداشتیم، 6 قدرت بزرگ دنیا را پای میز مذاکره نمی بردیم.
به گفته وی، در حالیکه تحریم ها سنگین و فلج کننده بود و دنیا قصد داشت ایران را به زانو دربیاورد مردم در شرایط بد اقتصادی تلاش و صبر بسیاری کردند و حتی کشور هزینه های بسیاری متحمل شد.
وی با اشاره به اینکه صنعتگران کشور با وجود تحریم ها نیاز مردم را تامین و در شرایط بد اقتصادی ایجاد شغل کردند، بیان کرد: دراین شرایط دنیا به این نتیجه رسید که هر چه تحریم ها را ادامه دهند ایران از پا نمی ایستد.
عراقچی با تاکید بر اینکه با قدرت علمی ایران، در عرصه میدانی توانستیم صنعت هسته ای خود را تثبیت کنیم، خصوص توانایی دیپلماتیک ایران، گفت: تیم مذاکره کننده ایران توانست مجموعه مذاکرات کشور را به یک دستاورد تبدیل کرد.
وی با تاکید بر اینکه اگر بخواهیم لایق معجرات الهی در عرصه اقتصادی باشیم باید توانایی های داخل را تقویت کنیم و این با کار و کوشش محقق می شود، تصریح کرد: اگر خواهان رشد گردشگری در اصفهان هستیم باید تلاش کرد اما اکنون در این مسیر با یکدیگر پاسکاری می کنیم مثلا عنوان می کنیم وزارت خارجه دیپلماسی گردشگری را رونق دهد اما در عمل اگر حرکتی صورت نگیرد چیزی عاید کشور نمی شود.
وی با تاکید بر اینکه قدرت کشورها، وابسته به توانایی های داخل آنها دارد و عوامل خدادادی، متغیر و اکتسابی و گفتمان سه دسته مولفه های قدرت کشورهای قدرتمند است، گفت: کشوری می تواند ادعای قدرتمندی کند که از نظر اقتصادی قوی و تولید و صادرات داشته باشد و از منابع خود استفاده کند که متاسفانه نقطه ضعف اصلی و جدی ایران، نیزاز نظر اقتصادی است.
وی به مولفه گفتمان اشاره کرد و افزود: کشوری می تواند در عرصه بین المللی قدرتمند باشد که حرفی برای گفتن داشته باشد و ایران گفتمان انقلاب اسلامی، مقاومت، زیر بار سلطه نرفتن را دارد.
به گفته معاون امور حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه، رمز قدرت ایران در مقاومت و مقابله با دنیا و آمریکاست و اگر ما گفتمان انقلاب اسلامی را کنار بگذاریم به یک کشور معمولی تبدیل می شویم.
وی همچنین با ابراز تاسف نسبت به اینکه برجام گرفتار برخی مسائل و سیاست های داخلی شد و درست به مردم معرفی نشد، تاکید کرد: لغو 6 قطعنامه شورای امنیت، تثبیت برنامه های هسته ای و رفع سایه تهدیدهای خارجی از کشور، لغو تحریم ها در سایه برجام و همچنین توانایی و قدرت جمهوری اسلامی ایران و مردم اتفاق افتاد و تا زمانی که اینها را حفظ کنیم، قدرتمندیم.
به اعتقاد عراقچی، برجام یک فضای جدید برای کشور ایجاد کرده و امکان اینکه ضعف های اقتصادی خود را جبران کند مهیا می کند و اگر تحقق یابد به طور قطع ایران را از سطح قدرت منطقه ای به قدرت بین المللی فراتر می برد.
وی گفت: موسسات غربی پیش بینی کرده اند، تا سال 2025 ایران ظرفیت تبدیل شدن به یکی از کشورهای ثروتمند دنیا را دارد و سطح درآمد ایرانی ها تا چند هزار دلار بالاتر می رود.
وی با اشاره به اینکه برجام موانع را از سد راه کشور بر می دارد اما بقیه راه به دست خودمان است، تاکید کرد: از برجام نباید توقع معجره دومی داشت که اقتصاد ایران را شکوفا کند و یاس و ناامیدی که اکنون برخی ادعا می کنند به دلیل فرصت هایی است که هنوز از آن استفاده نکرده ایم. وی همچنین با تاکید بر اینکه فرصت های ناشی از برجام خود را فوری نشان نمی دهد، بیان کرد: بسیاری از موانع که برداشته شده تا زمانی که دیگران اعتماد کنند زمان بر خواهد بود.
وی افزود: اینکه هنوز بانک های بزرگ بین المللی سوئیفت خود را باز نکرده اند به دلیل احتیاط آنهاست تا زمانی که امنیت اقتصادی لازم را احساس کنند و ما نیز پیش از برجام، این موضوعات را گفته بودیم بنابراین باید با این شرایط مدارا کنیم تا اعتماد لازم به وجود آید. به گفته عراقچی، فضای اعتماد از خود برجام مهمتر است. امروز در فضای مثبت ایجاد شده هیات های سیاسی و اقتصادی به ایران می آیند و در حال رصد کردن اوضاع هستند بنابراین ما باید فضای اطمینان را مثبت نگه داریم.
وی با بیان اینکه در همکاری های اقتصادی، بازکردن راه ها، وظیفه وزارت امور خارجه است، اظهار کرد: اینکه در این راه ها، رفت و آمد صورت گیرد دست وزارتخانه نیست.
عراقچی با تاکید بر اینکه برای استفاده از فرصت های موجود نباید معطل تفاهم نامه ها و موافقت نامه ها باشیم، ادامه داد: رایزنان اقتصادی ما ضعیف اند و نباید معطل آنها شویم و باید به آنها کمک کرد تا فعال شوند. بحث اصلی امروز ما با سفرای ایران، مباحث اقتصادی است.
به گفته وی، رایزنان اقتصادی را باید آمورش داد و در این مسیر، تفکر خود را تغییر دهیم و حتی می توان از نیروی های تربیت شده اتاق های بازرگانی به عنوان رایزنان اقتصادی در سفارتخانه ها بهره گرفت.
عراقچی در ادامه با اشاره به اینکه باید بنیان های گردشگری را در کشور و اصفهان تقویت کنیم، افزود: گردشگری نیازمند یک سری زیرساخت ها از جمله هتل، پروازها، حمل و نقل و آژانس های توریستی خوب است از سوی دیگر باید دید خود را نسبت به گردشگر عوض کنیم.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد: دولت در مسیر جدید اقتصادی حرکت معقول را با استفاده از اقتصاد مقاومتی در پیش گیرد.
به گفته عراقچی، اقتصاد مقاومتی، ضرورت اقتصاد ماست به این معنا که در مقابل هر عامل خارجی همچون تحریم، تهدید و ... مقاوم باشیم.
وی با اشاره به اینکه باید اقتصاد کشور به نقطه ای برسد که عامل بیرونی به آن صدمه ای وارد نکند، گفت: نباید با بالا و پایین رفتن قیمت نفت، اقتصاد ما دچار مشکل شود و اقتصاد مقاومتی بدین معناست که ظرفیت تولید نفت در ایران بالا برود.
معاون امور حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه بیان کرد: طبق برنامه پنجم توسعه قرار بود ظرفیت تولید نفت کشور 5.5 میلیون بشکه افزایش یابد که به 2.5 میلیون بشکه رسید و در اثر تحریم ها به یک میلیون بشکه کاهش یافت در حالیکه حق ایران تولید بیش از 10 میلیون بشکه است. بنابراین نباید در نفت سرمایه گذاری کنیم./