اقتصادبازار: به دنبال بیانیه 5 اقتصاددان بزرگ کشور در سوگ یک کارآفرین ایرانی، کانون کارفرمایان استان اصفهان نیز بیانیه ای درباره ضایعه مرگ مرحوم موسی خانی صادر کرد.
به گزارش روابط عمومی کانون کارآفرینی استان اصفهان، بعد از فوت محمدعلی موسی خانی یک از کارآفرینان بزرگ ایران در سال 84 و دارنده واحد تولیدی کیک خویی و نوشابه «کافیکولا» پنج اقتصاددان ایران محمود ختایی، محسن رنانی، محمد طبیبیان، حسن طايي و عبدالحسین ساسان مرثیه ای برای مرگ این کارآفرین نگاشتهاند و این اتفاق را هشداری دانستند برای ما که دیگر اکنون نفت و منابع خدادادی کارایی گذشته را نداریم؛ اگر توسعه میخواهیم باید کارآفرینان را ارج نهیم.
به دنبال مرثیه این 5 اقتصاددان، کانون کارفرمایان استان اصفهان نیز بیانیه ای درباره ضایعه مرگ مرحوم موسی خانی صادر کرد.
دانش مدرن اقتصاد از همان ابتداي ورود به فضاي دانشگاهی ایران از یک سو پیوندي عمیق با روشنفكري اجتماعی و سیاسی گرفت و از سوي دیگر به ابزاري در دست سیاستگذاران تبدیل شد. آنچه تلاشی بود براي علمی کردن رفتار اقتصادي مردمان این کشور، به دو پاره تقسیم شد؛ از یک سو چنان رنگ و بوي دیدگاه و نظریات اجتماعی حاکم بر فضاي روشنفكري به خود گرفت که دیگر به سختی می شد آن را دانش اقتصادي خالص نامید؛ از سوي دیگر نیز چنان به شیوهاي ابزاري به خدمت تحقق آرزوهاي برنامه ریزان و سیاستگذاران درآمد که دیگر نسبتی با واقعیات روي زمین اقتصاد ایران برقرار نمی کرد.
متاسفانه انقلابیون سال هاي پس از انقلاب نیز که سكان مدیریت اقتصاد ایران را به دست گرفتند، از روي نا آشنایی، به برداشتی خام، به این دانش دولتی شده دل بستند و وفاداري به آن را جزو وظایف انقلابی خود قرار دادند و با افتخار، جوانی شان را بپایش نثار کردند. گروهی به برداشت هاي سوسیالیستی آن دل بستند و گروهی سازوکارهاي سوداگرانه آن را ستودند. در عین حال این نسل تبحر عجیبی نیز در گره زدن باورها و اعتقادات دینی با تصورات و متشابهات داشتند، به حدي که بسیاري از نظریات سوسیالیستی را با جلدي از مذهب و اسلام انقلابی مجلد کردند و گروهی نیز سوداگري بی مهار را ستودند، مجال دادند و با ارزش هاي دینی سازگار کردند. در حالی که ساختاري که بر زمین اقتصاد ایران شكل گرفته بود چنان معیوب بود که نه انگاره هاي سوسیالیستی و نه نظریات سرمایه داري نمی توانست بیماری هاي آن را حل و فصل کند. و در این میان، این کاراآفرینان بی نام و نشان بودند که هزینه این بی ثباتی هاي فكري و سیاستی مقامات را می پرداختند.
مرثیه نامه اي که پنج نفر از اقتصادانان ایران در رحلت کارآفرین مظلوم، محمد علی موسی خانی منتشر کردند، فقط یک همدردي و تسلیت از باب ادب و احترام نبود. بلكه سند هم نشینی و اعلامیه فرود اقتصادانان از آسمان مكتب نیمه سوسیالیستی نیمه سرمایه داري اقتصاد ایرانی به زمین واقعیت کسب و کار فعالین اقتصادي ایران بود. امید می رود دانشكده هاي اقتصادي کشورمان این اعلامیه را زیر ذره بین علم محض بگذارند، تا رد پاي انگاره هاي ارزشمندي را بیابند که می تواند دستمایه بازگشت به خویشتن اقتصاد ما باشد. این نخستین نوشتاري بود که نهادگرایان و بازارگرایان ایرانی مشترکا براي دفاع از مظلومیت کارآفرینی ایرانی صادر کرده اند. ما این پیوند مبارک را شادمانه می ستاییم.
کارآفرینی، امروز یک مسیر از چندین مسیر توسعه نیست که مختار باشیم به انتخابش، بلكه تنها و تنها مسیر ممكن براي حرکت اقتصاد مدرن بسوي توسعه و تعالی است. حرکتی، موزون، پایدار و شایسته. اگر ناقوس مرگ اقتصاد سوسیالیستی که در آن عده اي قیم اقتصاد می شوند و به نمایندگی از مردم، آهنگ توسعه را می نوازند در مهد و زادگاه خود بیش از دو دهه پیش بصدا درآمد، اعلامیه "مرثیه اي براي مظلومیت کارآفرینان ایرانی" اولین نداي هشدار دانشگاهیان براي نجات نهال کارآفرینی مستقل است. این مردان بزرگ دانشگاه که هر کدام به تنهایی کوله باري سنگین و پر افتخار از مطالعات، مقالات، رساله ها و کتب علمی در اقتصاد آکادمیک دارند با شجاعت و صراحت، اعتبار اجتماعی و علمی خود را همانند شاخه هاي گل بر مزار کارآفرین مظلومی گذاشتند که از آن همه که براي مردم و کشورش خلق کرد جز پارچه اي پاک و سفید بر خود نگذاشت.
کانون کارآفرینی استان اصفهان یاد مرحوم موسیخانی، قلمی که براي مظلومیت او بر کاغذ لغزید، اشكی که در سوگش جاري شد، قلبی که برایش فشرده شد، دستی که برایش کاري کرد، قدمی که برایش برداشته شد و زبانی که برایش چرخید را ارج می نهد. استادان دکتر محمود ختایی، دکتر محسن رنانی، دکتر عبدالحسین ساسان، دکتر حسن طایی و دکتر محمد طبیبیان، صمیمانه ترین سپاس این کانون را پذیرا باشید، که قلم شما بارقه امیدي در دل کارآفرینان این دیار آفرید که در این دیار هنوز هستند کسانی که حق جهادگران عرصه اقتصادي را پاس می دارند.
همچنین همراهی برادرانه شهردار محترم اصفهان جمالی نژاد، شوراي محترم شهر و مسئولین شهري که باعث شد بدن مرحوم موسی خانی در قطعه نام آوران دفن شود، حرارت حزن سینه هاي بازماندگان را التیام بخشید.
مراسم فاخر و با شكوهی که مردم اصفهان در سوگ او به پا داشتند، و حضور کارگران و دیگر قشرهایی که در حمایت از آن مرحوم تا آخر ایستادند و میان قاصر و مقصر تفاوت قائل شدند، افتخاري شد براي ما که دریافتیم مردم ما ارزش کارآفرینی را در هر شرایطی پاس میدارند. این کانون خاضعانه از همه آنان تشكر نموده و همه تلاش خود را براي ترمیم و تسكین ضایعه ي مظلومیت کارآفرینی بكار می بندد.
سید عبدالوهاب سهل آبادي
رئیس کانون کارآفرینی استان اصفهان