باتوجه به اینکه آمار مرکز پژوهشهای مجلس تورم بالا و رشد اقتصادی منفی کشور در هشتسال اخیر را نشان میدهد، یک تحلیلگر اقتصادی معتقد است از آنجا که نقدینگی به سمت تولید هدایت نشده و میزان تولید هم افزایشی نداشته، این موضوع موجب رشد منفی اقتصاد و افزایش تورم شده است.
به گزارش ایسنا، گزارش مرکز پژوهشهای مجلس متوسط نرخ تورم بلندمدت اقتصاد ایران را نزدیک به ۲۰درصد اعلام کرده که همین امر ایران را پس از ونزوئلا، زیمبابوه و آرژانتین در رتبه چهارم جهان قرار داده است. همچنین، افزایش قیمتها در ماههای اخیر به افزایش تورم نقطه به نقطه (نسبت به ماه مشابهسال قبل) و همچنین تورم ماهانه در تیرماه منتهی شده؛ بهطوری که گزارش مرکز آمار نشان داد تورم ماهانه به ۶.۴ درصد و تورم نقطه به نقطه به ۲۶.۹درصد رسیده که هر دو رشد ۴.۴درصدی داشتند؛ هرچند که تورم ۱۲ ماهه منتهی به تیرماه با کاهش همراه شده و به ۲۶.۴درصد رسیده بود.در این زمینه، حیدر مستخدمین حسینی به ایسنا توضیح داد که به علت تحریمها و نبود برنامهریزیهای مناسب تولیدی در کشور میزان تولید و رشد اقتصادی در هشتسال اخیر منفی بوده و در این مدت میزان تولید به تولیدسال ۱۳۹۰ هم نرسیده است. یکی از دلایل این امر را میتوان تمایل دولت به حضور در برجام و غافل شدن از برنامهریزی برای تولیدات کشور دانست. او ادامه داد: «رشد اقتصادی در چندسال اخیر مثبت نبوده است و این منفی نبودن امر عجیبی نیست، زیرا در شرایطی که میزان تولید کالا و خدمات پایین بوده و درآمد سرانه نیز با کاهش مواجه شده، رشد منفی اقتصادی طبیعی است.»
رفاه در کنار رشد اقتصادی ارتقا یابد
این تحلیلگر اقتصادی با بیان اینکه اگر وضع اقتصادی کشور بهبود پیدا کند نشاندهنده رشد اقتصادی است، گفت: «لازم به ذکر است که تنها بهبود وضع اقتصادی برای رشد اقتصادی کافی نیست، بلکه باید در کنار این رشد سطح رفاه و کیفیت زندگی مردم هم ارتقا پیدا کند.»
به گفته معاون وزیر اسبق اقتصاد، در کنار افت رشد اقتصادی، رفاه اقتصادی و اجتماعی هم کاهش پیدا کرده که اکنون مردم در تأمین رفاه خود مشکل دارند. علاوه براین، از آنجا که نقدینگی به سمت تولید هدایت نشده، کاهش رفاه مردم را هم تشدید کرده است. اگر پولهای خلق شده به تولید مینشست اکنون تورم نداشتیم. همچنین، میزان تولید هم افزایشی نداشته که درنهایت قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده است که نتیجه رشد اقتصادی منفی را در این زمینه میتوان مشاهده کرد.
بانکها به گروه خاصی تسهیلات میدهند
او با اذعان به اینکه رشد منفی تولید و نقدینگی، نرخ تورم را افزایش داده است، افزود: «برای امسال هم رشد منفی اقتصادی ادامه پیدا میکند و درسال ۱۴۰۰ دولت و مجلس باید رویکرد دیگری را در پیش بگیرند که از بین بردن محدودیتهای موجود در فضای کسبوکار یکی از اقدامات مهم در این راستا است. همچنین، نظام بانکی هم باید اصلاح شود تا متعلق به همه مردم باشد نهتنها قشری خاص از جامعه.»
مستخدمین حسینی در پایان سخنانش خاطرنشان کرد که پرداخت تسهیلات بانکها به گروه خاصی محدود است و دسترسی تمام مردم به این تسهیلات سخت است که باید اصلاح شود. علاوه براین، تعرفههای واردات، صادرات و اهلیت داشتن صادرکنندگان ازجمله اقدامات دیگر برای بهبود رشد اقتصادی است. با توجه به اینکه اقتصاد کشور ما بیمار است، رشد اقتصادی هم در آن صورت نمیگیرد و اقتصاد به یک انقلاب جدی نیاز دارد تا فرآیند آمارگیری و برنامهریزی برای تولید در کوتاه مدت و بلند مدت اصلاح شود.