اقتصادبازار: مصرف 8 تا 10 درصدی آب در صنعت، استفاده از پساب در صنعت، حرکت به سمت صنایع هایتک، تبدیل اصفهان به باغ شهر، سهم 1.9 درصدی سهم فولاد مبارکه از آب زاینده رود، ضرورت بستن چاه های غیرمجاز و حرکت به سوی انضباط آبی، تخصیص حق آبه تالاب گاوخونی در سالجاری، برگزاری روز جهانی تالاب ها، افزایش پساب های کشور به 39 میلیون مترمکعب در افق 1404 و ... ازجمله مواردی بود که در همایش ملی صرفه جویی آب در صنعت؛ چالش ها و راهکارها مطرح شد.
استاندار اصفهان با بیان اینکه طي تاريخ مديريت آب در جهان و در هر كشور و از جمله ايران، سه مقطع كاملا مجزا و قابل تفكيك قابل مشاهده است، گفت: دوره اول زماني كه منابع آبي به وفور وجود دارد و تقاضا بسيار كم است که دوره مديريت عرضه نامیده می شود، در مقطع دوم آب تا حدودي موجود و تقاضا رو به افزايش است كه دوره مديريت عرضه و تقاضا مي ناميم و دوره سوم که منابع آبي با محدوديتهاي قابل توجهي مواجه است و از طرفي تقاضا از منابع پيشي گرفته که اين مقطع را مديريت تقاضا نامگذاري كردهاند.
به گفته رسول زرگرپور، در حال حاضر استان اصفهان در مراحل پاياني مديريت توام عرضه و تقاضا قرار دارد و منابع با محدوديت قابل توجه و تقاضا با روند فزايندهاي در حال رشد است.
وی با اشاره به اینکه مديريت عرضه امروز به مفهوم استفاده از پساب ها، آب شورها و لب شورها و استفاده از آب هاي غيرمتعارف مفهوم می یابد، افزود: در مديريت تقاضا استفاده بهينه و درست از آب، زير راندمان ۳۰ درصد و بهره وري ۷۰۰ گرمي توليد هندوانه و چغندر قند و هدررفت ۳۰ درصدي آب در كشاورزي مفهومي ندارد.
استاندار اصفهان به وضعيت مصرف آب در صنعت اشاره كرد و گفت: اگر چه سهم صنعت در آب كشور حدود ۲ درصد است ولي در استان صنعتي اصفهان شاهد مصرف ۸ تا ۱۰ درصدي آب در بخش صنعت هستيم و پیش بینی می شود امسال مصرف آب این بخش ۷۲ ميليون مترمکعب باشد که شاهد روند كاهش نسبتا خوبي نسبت به سال های گذشته است.
وی با بيان اينكه اين روند كافي نيست، افزود: بخش صنعت بر اساس مصوبه شوراي عالي آب بايد جز در مصرف شرب و بهداشت، ساير مصارف خود را از پساب استفاده کند.
زرگرپور با بيان اينكه ۶۰۰ هزار كارگر استان عمدتاً در صنايع بزرگ مشغول به كار هستند، گفت: از آنجايي كه نميتوان صنايع را حذف كرد، بريدن بند ناف صنعت از آب تازه و استفاده صنعت از پساب با بهره برداري درست از آن بايد در دستور كار صنايع قرار گيرد.
شهردار اصفهان نیز با اشاره به اینکه گفته شده ظرفیت ساخت صنایع آلاینده در شهر به حد اشباع رسیده و انتقال آنها به خارج شهر، به سمت دانش "هایتک" حرکت کنیم، گفت: در نظر داریم در برنامه اصفهان 1400 این شهر به بوم شهر تبدیل شود.
مهدی جمالی نژاد افزود: بوم شهر، با طبیعت کاملا سازگار است و استفاده انرژی و آب در بهینه ترین حالت آن انجام می شود و تولید آلودگی در آن نزدیک به صفر است.
وی با اشاره به اینکه قرار است شهر اصفهان به باغ شهر تبدیل شود، گفت: متاسفانه طی سال های اخیر فضای سبز عمودی اصفهان به سمت چمن کاری پیش رفته که با کاشت درخت به دنبال ایجاد باغ شهر هستیم.
مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان با اشاره به اینکه متاسفانه طی چند سال گذشته زاینده رود دچار کم آبی شده و با توجه به صنعتی بودن استان اصفهان، انگشت اتهام به سمت صنایع رفته که آنها عامل خشکی رودخانه هستند، گفت: در ایران سهم مصرف آب در بخش کشاورزی 92.5 درصد، شرب 6.13 درصد و برای صنعت 1.24 صنعت برآورد شده است.
بهرام سبحانی افزود: سهم برداشت فولاد از 1.5 میلیارد مترمکعب آب زاینده رود در پیک مصرف 29 میلیون متر مکعب و در مجموع 1.9 درصد آب زاینده رود است.
وی با بیان اینکه ظرفیت تولید فولاد استان در سال 70، معادل 2.4 میلیون تن و در سال گذشته 5.5 میلیون مترمکعب در سال افزایش یافته است، گفت: در سال 70 مصرف آب فولاد مبارکه 40 میلیون متر مکعب و مصرف ویژه آب 16.7 متر مکعب برتن بوده که اکنون به 5.6 مترمکعب بر تن رسیده است.
سبحانی با اشاره به اقدامات فولاد مبارکه برای مصرف بهینه آب از جمله ایجاد تصفیه خانه، گفت: در این راستا فولاد مبارکه قراردادهایی با شهرهای همجوار خود همچون مبارکه، زرین شهر و طالخونچه برای جمع آوری و تصفیه پساب های شهری با سرمایه گذاری 1.645 میلیارد ریال برای تامین یک سوم آب مورد نیاز خود منعقد کرده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای اصفهان نیز به افزایش برداشت آب با مدیریت گسسته حوضه زاینده رود اشاره کرد و گفت: ساماندهی حوضه زاینده رود باید اجرا شود چرا که رودخانه محل تهاجم انواع تصرفات قرار گرفته است.
مسعود میرمحمدصادقی نیز با اشاره به اینکه جمع منابع آب حق آبه داران زاینده رود 1138 میلیون متر مکعب است، بیان داشت: در حال حاضر حوضه زاینده رود با کمبود 770 مترمکعبی آب مواجه است.
وی با اشاره به اینکه مجبور به بستن چاه های غیرمجاز و کنترل چاه های مجاز هستیم و متاسفانه در کشور با این کار مقاومت می شود و ماموران ما مورد ضرب و شتم قرار می گیرند، تاکید کرد: باید به سمت انضباط آبی حرکت کنیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با اشاره به اینکه میزان برداشت آب های زیرزمینی در استان 3 برابر آب های سطحی است، اظهار داشت: در حال حاضر 355 میلیون متر مکعب کسری مخازن آب داریم.
حمید ظهرابی با بیان اینکه بعد از احداث سد زاینده رود و طی 12 سال اخیر میزان تولید آب حوضه کاهش چشمگیری داشته است، افزود: متاسفانه در دورانی که حجم تولید آب در استان به میزان قابل ملاحظه ای کاهش یافته بود، برنامه ریزی های برداشت آب از حوضه را براساس سال های ترسالی تدوین کردیم.
وی با بیان اینکه بعد از تامین آب شرب، اولویت اصلی محیط زیست است، گفت: محیط زیست صاحبخانه اصلی این موضوع است و نباید صاحبخانه را بیرون کنند.
وی با تاکید براینکه مدیریت زیست بومی باید یکپارچه و مشارکتی باشد، تصریح کرد: اما اکنون شیوه مدیریتی ما در این زمینه یکسونگر است مانند شیوه مدیریتی ما و سازمان آب منطقه ای که نتیجه آن کم آبی و خشکسالی است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان وی گفت: برای مدیریت زیست بوم حوضه آبریز زاینده رود باید ابتدا ذینفعان اصلی را شناسایی کرد و سپس اهداف بلند مدت تنظیم شود.
وی با تاکید بر اینکه امسال برای نخستین بار قرار است نیمی از آنچه که در شورای عالی آب کشور به عنوان حقابه زاینده رود و تالاب گاوخونی مصوب شده، تخصیص می یابد، گفت: امسال همایش بین المللی روز جهانی تالابها در اصفهان برگزار می شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان با بیان اینکه میزان آب تجدیدپذیر کشور حدود 130 میلیارد مترمکعب در سال بوده که اکنون به زیر 120 میلیارد مترمکعب کاهش یافته است، گفت: سرانه آب تجدیدپذیر در استان اصفهان به کمتر از 1000 مترمکعب کاهش یافته که نشاندهنده قرار گرفتن آن در شرایط بحران است.
هاشم امینی افزود: مدیریت مصرف آب راهکاری برای برون رفت از این بحران است و بخشی از آن به باز چرخانی و استفاده از پساب مربوط میشود.
وی با بیان اینکه حجم اصلی پساب های کشور شامل آب برگشتی کشاورزی، خانگی و صنعتی حدود 29 میلیارد مترمکعب تخمین زده میشود، پیشبینی کرد: این میزان در افق 1404 به بیش از 39 میلیون مترمکعب افزایش یابد.
به گفته امینی، 170 میلیون مترمکعب پساب در استان اصفهان وجود دارد که این میزان میتواند در کاهش تنشهای آبی موجود در بخش صنعت چاره ساز باشد./