اقتصادبازار: منطقه 3 شهرداری اصفهان به عنوان مرکز اصفهان قدیم، نقشی مهم در جلب و جذب گردشگران و توسعه اقتصاد سنتی این شهر دارد.گفت و گوی ما با منصور نجفی شهردار این منطقه، نشان از برنامه ها و طرح های بسیار برای تجدید حیات بافت فرسوده و احیای بافت تاریخی و سنتی قلب اصفهان دارد. جغرافیایی که در هر گوشه خود، نشانی از تاریخ این کشور را پنهان کرده است
اقتصادبازار: بنظر می رسد که مشارکت بخش خصوصی و سرمایه گذاران در منطقه سه شهرداری اصفهان به درستی و به عنوان یک ضرورت از سوی مسئولین این منطقه احساس شده است؟ شکل گیری این ضرورت از چه عواملی ناشی شد ؟
عنایت کنید که حدود 30 سال است، اداره و درآمد شهرداریها از فروش تراکم می باشد و اگر بخواهیم به طور مثال، در سال 94 شهرداری منطقه 3 را مورد بررسی قرار دهیم بیش از 70 درصد درآمد شهرداری از تک محصولی به نام ساختمان تامین می گردد که از طریق پرداخت جواز ساخت و دریافت عوارض گوناگون به شهرداری تامین می گردد. همانگونه که دولت به این نتیجه رسید که از درآمد وابسته و تک محصولی خود به نفت خارج شود، شهرداری نیز باید به فکر چاره ای برای خروج از وابستگی به درآمد تراکم باشد و این میسر نیست مگر با مشارکت بخش خصوصی؛ هر چند که این حرکت، چند سالی است که آغاز شده و باید شتاب بیشتری به خود گیرد.
اقتصادبازار: بطور خاص در منطقه سه اصفهان، چه ظرفیتهایی برای مشارکت بخش خصوصی و دعوت از سرمایه گذاران وجود دارد؟
یکی از پتانسیل هایی که در منطقه 3 وجود دارد و سرمایه گذاران در مباحث مدیریت شهری می توانند به آن بپردازند پروژه هایی است که اکنون وجود دارد و آماده واگذاری است. منطقه 3 در واقع اصفهان قدیم است که میدان نقش جهان و مسجد جامعی با قدمت چندین هزار ساله با ثبت ملی را در درون خود دارد و پای هر توریستی که وارد شهر اصفهان شود را به این منطقه باز می کند.
نخستین و مهمترین ضرورت سرمایه گذاری، ساخت هتل و مهمانخانه است که شهرداری در این زمینه تسهیلات فراوانی از جمله صدور پروانه ساخت رایگان و معاف از مالیات به مدت سه سال را در نظر گرفته است.
مورد بعدی 18 پروژه باقیمانده از 22 پروژه پیش بینی شده برای میدان امام علی(ع) است که 4 پروژه آن در سالهای قبل توسط خود شهرداری انجام شد و ما بقی پروژه ها، اکنون با مشخص بودن نوع کاربری و متراژ و لیست کامل آماده واگذاری به بخش خصوصی هستند. همانطور که می دانید احیای میدان امام علی(ع) در حقیقت احیا مرکز اقتصادی شهر اصفهان در مساحتی بالغ بر 325 هزار متر مربع می باشد که حدود هشت هکتار آن مربوط به میدان و مابقی مربوط به پروژه های اطراف آن است. در همین ارتباط سه پروژه قیصریه، کمرزرین و ولیعصر به وسعتی حدود 20 هزار مترمربع تملک شده و با تصویب کمیسیون ماده 5 و مراجع قانونی آماده واگذاری به سرمایه گذاران بخش خصوصی است. این پروژه با 75 هزار متر مربع زیربنا در آن، حدود 42 هزار مترمربع پارکینگ طبقاتی با ظرفیت 1100 واحد در نظر گرفته شده و قرار است 35 هزار مترمربع باقیمانده نیز به مراکز تجاری تخصیص داده شود.
پروژه بعدی، در خیابان عبدالرزاق است که چهار هزار متر مربع آن تملک شده و آزادسازی مابقی آن نیز در دستور کار است، تا با مشارکت سرمایه گذار ساخت و ساز در آن انجام گیرد.
از پروژه های مهم در محدوده منطقه 3، پروژه ای به وسعت 13 هکتار در سمت جنوب میدان نقش جهان و مسجد امام است که حدود 8 هکتار آن ساماندهی شده، که مالکین به صورت مستقیم خود مشارکت کرده و 5 هکتار دیگر آن باقی مانده است. این پروژه از غرب به خیابان استانداری، از شرق به بازارچه حسن آباد, از شمال تا میدان نقش جهان و جنوب خیابان فرشادی منتهی می گردد. اصل این پروژه احیای کاروانسرای مقصودبیک است که با احیای باغ زره سازان، باغ مجدالعلما، مرمت خانه های شرق باغ، تالار نمایشهای آیینی و موزه هنر عباسی همراه می شود که منجر به احیای منطقه ای بی نظیر در قلب اصفهان قدیم خواهد شد.
کاروانسرای تاریخی نخجوانی ها به وسعت 4 هکتار از دیگر پروژه هایی است که قسمتی از آن در اختیار دولت می باشد و آمادگی فروش به سرمایه گذاران را دارد تا آن را احیا کنند.
اقتصادبازار: با توجه به بافت فرسوده در این نقاط، سرمایه گذاران برای مشارکت باید به چه نکاتی توجه داشته باشند؟
نکته ای که سرمایه گذاران و مشارکت کنندگان در این منطقه باید به آن توجه داشته باشند این است که در هر ساخت و سازی مهمترین فاکتور موثر، زمین می باشد و در این منطقه 300 هکتار بافت فرسوده مصوب و 200 هکتار بافت فرسوده غیر مصوب وجود دارد که در مجموع 500 هکتار از وسعت یک هزار و 200 هکتار این محدوده را شامل می شود. نرخ پایین بهای زمین در این منطقه یکی از نکات مهم و حائز اهمیت برای سرمایه گذاران می باشد که می تواند آنها را برای تجمیع و بازسازی بافتهای فرسوده هدایت کند. علاوه بر این شهرداری، سه خیابان سنبلستان، صاحب الزمان و جواجه نظام الملک را در این بافت احداث کرده تا سرمایه گذاران رغبت سرمایه گذاری در این منطقه را داشته باشند.
اقتصادبازار: بافت تاریخی و قدیمی منطقه سه از یک سو یک فرصت و از سوی دیگر نوعی تهدید برای سرمایه گذاران به شمار می رود، برای آن چه راهکاری را در نظر گرفته اید؟
توجه کنید که در منطقه سه دو نوع بافت، اولی از نوع تاریخی و دومی از جنس فرسوده وجود دارد که بافت فرسوده دارای محدودیت کمتر و متفاوت از بافت تاریخی و قدیمی است. برای سرمایه گذاری در بافت تاریخی این منطقه که بیشتر مربوط به خانه های تاریخی با معماری های متفاوت از دوران صفویه، سلجوقیه، پهلوی و قاجاریه است توصیه می شود تا با خرید این خانه ها و تغییر کاربری آنها به هتل سنتی و مراکز فرهنگی آنها را بازسازی کنند.
اقتصادبازار: حمل و نقل همیشه یکی از مشکلات این منطقه بوده چه تدابیری برای رفع آن اندیشه اید؟
این منطقه به دلیل وجود بازار قدیمی اصفهان، و 36 هزار واحد تجاری واقع در آن به عنوان مرکز خرید استان به شمار می رود و بحث حمل و نقل و ترافیک موجود در آن یکی از معضلاتی است که همیشه با آن مواجه بوده است. به همین منظور باید خیابانهای که در طرح تفضیلی و جامع شهر اصفهان پیش بینی شده اند را به سرانجام برسانیم که این کار تاحدودی انجام شده که از جمله آن خیابان موازی با خیابان آمادگاه می باشد که آزادسازی آن انجام شده و قرار است این خیابان در دو طبقه احداث شود. البته در این سالها در منطقه سه حدود 3000 هزار واحد پارکینگ احداث شده است که توانسته مقداری از بار ترافیکی را کاهش دهد. راهکار اساسی برای حمل و نقل در این منطقه، خط شماره یک و دو مترو است که با دو ایستگاه باقی مانده در شمال و جنوب بخش عظیمی از مشکلات ترافیکی این منطقه برطرف می شود.
اقتصادبازار: برنامه شما برای رونق و تجاری سازی میدان امام علی چیست؟ به نظر می رسد که باتوجه به ویژگی های این میدان باید برنامه های جامعی برای آن در نظر گرفت
پروژه میدان امام علی(ع) با سایر پروژه های شهرداری، کاملا متفاوت است چرا که در آن شهرداری به مالکینی که ملکشان در طرح بوده معوض داده است؛ یعنی مغازه تحویل آنها داده شده است. قرار است این میدان را کسبه به صورت خودجوش به بازار طلا تبدیل کنند. در حال حاضر نیز، در قسمت A6 در شرق میدان، طلافروشان در حال تجهیز و راه اندازی هستند و قصد دارند قسمتهای دیگر غرب و شمال و جنوب میدان را نیز به همین صورت طراحی کنند. در میدان امام علی (ع) 170 باب مغازه وجود دارد که در پروژه های 8، 9 و 11 تمامی معوض داده شد. نکته حائز اهمیت آن است که هر مغازه ای که ساخته شد، مردم بلافاصله آن را خریداری کردند و مبرهن است که این واحدها راکد باقی نخواهند ماند.
تفاوت میدان امام علی با دیگر پروژه های شهرداری ، مانند بازار حکیم و پروژه جهان نما نیز در همین است که در آن پروژه ها ابتدا طرح ساخته و سپس فروش انجام می شد اما در پروژه میدان امام علی مغازه های جدید جایگزین مغازه هایی که در آن بافت نامناسب و قدیمی بودند، گردیدند. هر چند شاید یکسری از آن مشاغل مانند ذغال فروشی و میوه فروشی اکنون در بافت جدید امکان راه اندازی نداشته باشند.