روز گذشته بالاخره بعد از انتظار طولانی عبدالرضا رحمانیفضلی، وزیر کشور در نشست خبری با اعلام پایان شمارش آراء را ۴۲.۵۷ درصد اعلام کرده است. بر اساس این آمار کمترین میزان مشارکت در ادوار انتخابات مجالس شورای اسلامی متعلق به همین دوره است.
در تمامی ادوار انتخابات مجلس هرگز مشارکت کمتر از ۵۰ درصد نبوده است و کمترین میزان مشارکت پیش از این مربوط به مجلس هفتم و هشتم است. بیشترین میزان مشارکت انتخابات مجلس به مجلس پنجم باز میگردد که ۷۱ درصد مشارکت را به نام خود ثبت کرده است. حالا با مشارکت ۴۲ و نیم درصدی اذعان شده از جانب وزیر کشور، اصولگرایان ۷۶,۲درصد مجلس یازدهم را از آن خود کردهاند و حداقل بر ۲۲۱ کرسی تکیه میزنند.
شرکت ۵۷/۴۲ درصد از واجدین شرایط در انتخابات
رحمانیفضلی در ادامه اظهارات خود با بیان اینکه واجدین شرایط ۵۷ میلیون و ۹۱۸ هزار و ۱۵۹ نفر هستند، اظهار کرد: ۲ میلیون و ۹۳۱ هزار نفر رای اولی داشتیم که حضورشان در انتخابات بسیار خوب بوده است. وزیر کشور با بیان اینکه برخی میگفتند میزان مشارکت در اختیار وزارت کشور بود اما اعلام نکردیم، تصریح کرد: حتما باید کار قانونی پیش رود و با امضای صورت جلسه در هیئت نظارت و هیئتهای اجرایی انجام شود و به تأیید شورای نگهبان برسد و سیستم ما هم بیش از ۹۹ درصد فعال بود. رحمانیفضلی افزود: ۲۴ میلیون و ۵۱۲ هزار و ۴۰۴ نفر که ۴۸ درصد بانوان و ۵۲ درصد آقایان هستند که مشارکت کردند. وی با بیان اینکه ۵۷/۴۲ درصد از واجدین شرایط در انتخابات شرکت کردند، گفت: این درحالی بود که ما هم ورود بیماری کرونا را داشتیم و هم شرایط سیاسی و مسائلی مثل سقوط هواپیما، حوادث آبان و دی را داشتیم و در این شرایط این میزان حضور و مشارکت مردم کاملا قابل قبول است.
مشارکت در تهران کلان شهرها
رحمانیفضلی با اشاره به درصد مشارکت مردم در تهران این آمار را ۲۵ درصد اعلام و اظهارکرد: درصد مشارکت مردم در استان تهران ۲ میلیون ۵۳۹ هزار و ۷۶۳ نفر بود که مساوی با ۲/۲۶ درصد است. در کل شهر تهران و شمیرانات نیز ۱ میلیون ۸۴۱ هزار و ۸۹۱ نفر برابر با ۴/۲۵ درصد مشارکت کردند. وی افزود: در قم مردم بیش از ۴۳ درصد شرکت کردند که لازم است از آنان هم تشکر شود که با توجه به ورود کرونا این مشارکت انجام شد. رحمانیفضلی با اشاره به درصد بیشترین و کمترین مشارکت در انتخابات در کل کشور اظهار کرد: بیشترین درصد مشارکت در استان کهگیلویه و بویراحمد با ۷۱ درصد بود و کمترین مشارکت هم به استان تهران با ۲/۲۶ درصد مربوط است. علاوه بر اظهارات رحمانیفضلی همچنین خبرگزاری فارس درباره مشارکت در پایتخت گزارش کرده که «در شهر تهران یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر در انتخابات شرکت کردهاند.» انوشیروان محسنیبندپی، استاندار تهران پیشتر شمار شهروندان واجد شرایط رایدهی در استان تهران را ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر عنوان کرده و گفته بود که ۲۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تعرفه در این استان توزیع شده است.
کرونا و انتخابات
رحمانیفضلی همچنین گفته است که از روزی که مشخص شد کرونا وارد کشور شده از همان روز هم به مردم اعلام شد. برخی توصیههای شاید دلسوزانه از طرف برخی افراد غیررسمی حتی در این ایام به ما صورت گرفت که حتی بهتر بود ورود کرونا اعلام نمیشد و انتخابات برگزار میشد اما آقای روحانی از ابتدا تاکید داشت که هر زمان که مشخص شد کرونا وارد شده به مردم اعلام کنید؛ چرا که به جان مردم مربوط است. وزیر کشور همچنین افزود:«حتی در مورد شهر قم هم میگفتند که انتخابات را در آن شهر به تعویق بیندازیم، ولی من به عنوان مسئول انتخابات نپذیرفتم چرا که تقویم انتخابات ما به گونهای است که اگر انتخابات انجام نشود تشکیل مجلس بعدی به تعویق میافتاد که به هرحال برخلاف آنچه در مورد کرونا مطرح بود مردم قم مشارکت ۴۳ درصدی داشتند.
درصدها چه میگویند
بر اساس آمارهای رسمی اعلام شده،۲۲۱ کرسی مجلس یازدهم در اختیار اصولگرایان است. ۵۳ کرسی نیز در اختیار اقلیتهای دینی و مستقلین است و یا نتیجه آن هنوز تعیین نشده است. ۱۶ کرسی نیز به اصلاحطلبان رسیده است. به بیان دیگر ۷۶,۲ درصد مجلس یازدهم را نمایندگان جناح اصولگرا، ۵.۵ درصد را نمایندگان جناح اصلاحطلب و ۱۸.۳درصد را مستقلین و اقلیتهای دینی و کرسیهایی که نتایج آن در دور اول اعلام نشده است، تشکیل میدهد.
تهران و مجالس دهم و یازدهم
در یازدهمین دوره انتخابات مجلس در شهر تهران، محمدباقر قالیباف توانست با کسب ۱۲۶۵۲۸۷ رای، جایگاه اول را به خود اختصاص دهد. این در حالی است که محمدرضا عارف در انتخابات دور گذشته با کسب یک میلیون و ۶۰۸ هزار و ۹۲۶ رای، جایگاه اول را کسب کرده بود. در انتخابات مجلس دهم عبدالرضا هاشمزایی با یک میلیون و ۷۸ هزار و ۸۱۷ رای نفر سیام تهران شده بود و در انتخابات این دوره عزتالله اکبری تالارپشتی تنها با کسب ۶۴۲۲۱۴ رای توانسته به عنوان نفر ۳۰ وارد مجلس یازدهم شود. در جریان انتخابات مجلس دهم، علی مطهری، سهیلا جلودارزاده، علیرضا محجوب و الیاس حضرتی به ترتیب جایگاه دوم تا پنج را کسب کرده بودند، در این دوره نیز جایگاه دومی به میرسلیم رسید و آقاتهرانی، نادران و دهنوی در ردههای سوم تا پنجم ایستادند.
برنده انتخابات لولوها بودند!
با وجود این که اصولگرایان در شرایط انتخابات مجلس یازدهم اکثریت کرسیها را به دست آوردند اما اختلافات در بین آنها ادامه دارد. حمید رسایی و وحید یامینپور چهرههایی بودند که در لیست شورای ائتلاف نیروهای انقلاب موسوم به لیست وحدت قرار نگرفتند و بهرغم اینکه اکثریت کرسیهای مجلس به اصولگرایان رسیده کماکان به نقدهای خود ادامه میدهند. حمید رسایی کاندیدای اصولگرای مجلس یازدهم که در لیست ابتدایی نتیجه انتخابات در لیست سی نفر اول قرار نگرفته است، به عدم حضور خود در لیست این حزب واکنش نشان داد. وی در توئیتی در اینباره نوشته است: برنده انتخابات نه قالیباف بود نه اصولگرایان و نه وحدت زورکی دقایق آخر، برنده انتخابات لولو بود. بازنده انتخابات هم کسانی بودند که از ترس لولی ساختگی به لیستی مرکب از دامادها، اسپانسرها، بیخاصیتها، حرفگوشکنها در کنار چند کاندیدای لایق و انقلابی رای دادند و حالا پشیمانند.
رکورد حضور زنان در مجلس یازدهم
براساس اعلام ستاد انتخابات کشور تاکنون ١٧ زن به مجلس یازدهم راه پیدا کردهاند و یک زن نیز برای حضور در مجلس به مرحله دوم انتخابات مجلس یازدهم راه پیدا کرده است. بر این اساس در مرحله اول انتخابات مجلس زنان رکورد ١٧ کرسی مجلس دهم را در مجلس یازدهم نیز حفظ کردهاند و در صورت پیروزی یک زن دیگر در مرحله دوم رکورد حضور زنان در مجلس شکسته میشود. البته در انتخابات مجلس دهم ۱۸ نماینده زن از سوی مردم انتخاب شده بودند که پس از آن با ردصلاحیت مینو خالقی توسط شورای نگهبان وی از راهیابی به مجلس بازماند و تعداد نمایندگان زن مجلس یازدهم، ۱۷ نفر شد.
بازگشت به یک دهه قبل
با اعلام نتایج نهایی انتخابات در بیشتر حوزههای رایگیری و همچنین نتایج انتخابات در شهر تهران، اصولگرایان به رهبری محمدباقر قالیباف و نیز یاران محمود احمدینژاد اکثریت کرسیهای بهارستان را کسب کردند و به احتمال زیاد فراکسیون اکثریت را در اختیار خواهند داشت.برخی مجلس یازدهم را بازگشت به دهه ۸۰ و مشابه مجلس هفتم میدانند.
در این شرایط رقابت جدی بین چهرههای اصلی شورای ائتلاف در تهران و قم برای ریاست مطرح است. علیرضا زاکانی، محمدباقر قالیباف و مرتضی آقاتهرانی سه چهرهای هستند که به نمایندگی از سه جریان دخیل در لیست ائتلاف – عدالتخواهان، قالیبافیها و پایداریها- بر سر کرسی ریاست رقابت میکنند. بدون شک در بین وزرای احمدینژاد هم افرادی هستند که سودای نشستن بر صندلی ریاست مجلس را دارند. اگر در مجلس هفتم غلامعلی حدادعادل بدون سختی بر صندلی ریاست تکیه زد، اینبار اصولگرایان برای تعیین صندلی ریاست دور جدی از رقابت را در خردادماه سال آتی تجربه میکنند.