پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد بازار

امروز: جمعه 2 آذر 1403, 20 جمادی‌الاول 1446, Friday 22 November 2024
کد خبر: 19760
منتشر شده در پنج شنبه, 09 تیر 1401 07:52
تعداد دیدگاه: 0

تورم کشور اسپانیا پس از ۳۷سال، دو رقمی شد. آخرین آمارها نشان می‌دهد نرخ تورم این کشور در ماه ژوئن به سطح ۱۰درصد رسیده است. افزایش قیمت سوخت و افزایش قیمت مواد غذایی بعد از جنگ روسیه و اوکراین مهم‌ترین عوامل افزایش نرخ تورم عنوان شده است. با این حال دولت یک برنامه ۹میلیارد دلاری برای کاهش اثرات تورم بر اقتصاد سرزمین ماتادورها دارد.  

p06 copy

تورم اسپانیا به 10درصد رسید. بررسی داده‌های اقتصادی اسپانیا نشان می‌دهد که تورم ماه ژوئن بالاترین نرخ تورم در 37 سال گذشته این کشور بوده است. تورم در ماه‌های اخیر این کشور صعودی بوده. برای مثال برآورد تورم ماه ژوئن بیانگر آن است که تورم در ماه مذکور 5/ 1 واحد نسبت به ماه مه افزایش یافته است. می‌توان گفت از اصلی‌ترین دلایل این تورم بازگشایی اقتصاد پس از بحران کرونا و افزایش قیمت سوخت و مواد غذایی پس از جنگ روسیه و اوکراین است.

 

تورم اسپانیا در آینه تاریخ

نرخ تورم در اسپانیا طی 61 سال گذشته بین منفی 5/ 0درصد تا 5/ 24درصد تغییر کرده است. در سال 2021 نرخ تورم 1/ 3درصد بوده است. از  سال 1960 تا 2021 متوسط نرخ تورم 4/ 6درصد در سال بوده. برای مثال کالایی که در سال 1960، 100 یورو قیمت داشته است در ابتدای سال 2022  به حدود 4035 یورو رسیده است. داده‌‌های اقتصادی این کشور بیانگرآن است تورم اسپانیا در ماه ژوئن به بالاترین سطح خود در 37 سال اخیر، به 10 درصد رسیده است. پس از اعلام این رقم در مورد تورم اسپانیا، نگرانی‌ها در مورد تورم جهانی افزایش یافت.

تشدید فشارهای تورمی

 بررسی داده‌های منتشرشده در این رابطه نشان می‌دهد که تنها چند روز پس از آنکه دولت اسپانیا برنامه 9‌‌میلیارد‌یورویی خود را برای مهار تورم اعلام کرد، نرخ تورم در این کشور به بالاترین سطح خود در 37 سال اخیر رسید. شاخص قیمت مصرف‌کننده در اسپانیا در ماه مه 5/ 8درصد بود که در ماه ژوئن به 10درصد رسیده است. به عبارتی تورم در ماه جاری 5/ 1 واحد افزایش یافته است. کارشناسان معتقدند افزایش قیمت‌ها و تورم حال حاضر ناشی از افزایش قیمت انرژی و مواد غذایی است که این افزایش قیمت‌ها نشانه‌ای از تشدید فشارهای تورمی در سراسر منطقه یورو است. براساس نتایج نظر‌سنجی رویترز در مورد تورم اسپانیا، اقتصاددانان انتظار داشتند تورم در ماه ژوئن به 7/ 8درصد افزایش یابد اما تورم در واقعیت بیش از این افزایش یافت.

 برنامه دولت برای کاهش تورم

 سازمان ملی آمار اسپانیا اعلام کرد تورم اسپانیا بدون احتساب قیمت انرژی و مواد غذایی در ماه ژوئن به 5/ 5درصد رسیده است. این تورم غذایی بالاترین میزان از ماه اوت سال 1993 است. پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا اوایل این هفته اعلام کرد دولت بسته کمک 16‌میلیارد‌یورویی خود را به مدت 6 ماه دیگر تمدید می‌کند. همچنین او اعلام کرد اقدامات جدیدی را برای کاهش فشار تورم آغاز می‌کند. طرح مذکور 9 میلیارد یورو هزینه دارد که نیازمند تصویب پارلمان است. این پیشنهادها و اقدامات شامل کاهش مالیات بر فروش برق، کاهش هزینه‌های حمل‌و‌نقل عمومی و افزایش حقوق بازنشستگی دولتی است. همچنین قرار است 200 یورو به کسانی که کمتر از 14000 یورو در سال درآمد دارند پرداخت شود. تحلیل‌ نهاد‌های داده‌پرداز در اسپانیا بیانگر آن است که جهش تورم در ماه ژوئن ناشی از افزایش قیمت سوخت است که نسبت به سال گذشته بالاتر بوده است.

شیوع تورم در اروپا

 علاوه بر اسپانیا  تورم آلمان هم صعودی بوده است. با وجود آنکه برآوردهای فوری تورم آلمان در ماه ژوئن را 8/ 8درصد پیش بینی می‌کرد، تورم این کشور در ماه مذکور به 2/ 8 درصد رسیده است. با این وجود تورم این ماه نسبت به ماه گذشته افزایشی بوده است. گزارش‌های مربوط به تورم آلمان در ماه مه بیانگر آن است که تورم کل آلمان در ماه مه 9/ 7درصد بوده است. این رقم در مقایسه با تورم ماه آوریل افزایشی بوده است. گزارش‌های مذکور پیش‌بینی می‌کرد که اگر اصلاح نزولی شدید در قیمت‌های انرژی صورت نگیرد، تورم اصلی آلمان همچنان افزایشی خواهد بود. برآوردهای اولیه از تورم ماه ژوئن این موضوع را تایید می‌کند. قیمت سوخت ماه ژوئن افزایشی است و به تبع آن تورم آلمان نیز سیر صعودی داشته است. می‌توان گفت افزایش تورم اصلی همچنان ناشی از افزایش قیمت انرژی و کالاهاست که این مسئله نیز متاثر از جنگ روسیه و اوکراین است.

به همان اندازه‌ای که آلمان در تلاش است که نرخ تورم را کاهش دهد، ادامه جنگ در اوکراین و روسیه و فشار ناشی از آن بر قیمت انرژی، کالاها و مواد غذایی شتاب‌دهنده تورم در این کشور خواهند بود. در همین راستا اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، پس از جلسه کاری با رهبران گروه 7 درمورد نگرانی رهبران این گروه از پیشروی و بالارفتن تورم در اکثر کشورهای جهان گفت: همه کشورهای گروه ۷ نگران بحران اقتصادی هستند که بسیاری از کشورهای جهان درگیر آن هستند. او در این باره افزود: افزایش تورم، کمبود مواد غذایی و کاهش تولید چالش‌های کمی نیستند. کارشناسان معتقدند که با توجه به رویدادهای سیاسی و ژئوپولوتیک اخیر، انتظار بر آن است که تورم آلمان به طور متوسط در سال جاری بیش از 8درصد باشد. علاوه‌بر آن، احتمال دارد که نرخ تورم ماهانه دورقمی شود. افزایش قیمت‌های مذکور ممکن است موجب افزایش فشارها بر بانک مرکزی اروپا برای افزایش نرخ بهره شود. کریستین لاگارد، سرپرست بانک مرکزی اروپا در سخنرانی خود در مجمع بانک مرکزی در پرتغال گفت: این بانک گزینه‌هایی برای فرونشاندن تورم دارد. اون همچنین بیان کرد که در حال حاضر از حرکت‌های تدریجی استفاده خواهد شد و برنامه‌هایی برای افزایش نرخ بهره در جولای و سپتامبر وجود دارد.

جهش قیمت‌ها در اتحادیه اروپا

تا ماه مه 2022 نرخ تورم اتحادیه اروپا 8/ 8 درصد بود. کشور استونی با نرخ تورم 1/ 20درصدی دارای بیشترین افزایش قیمت و مالت با تورم 8/ 5درصدی کم‌ترین تورم این منطقه را داشت. نرخ تورم در اتحادیه اروپا به صورت چشمگیری افزایش یافته است. به‌طوری‌که پیش از افزایش اخیر تورم، بیشترین تورم در ژوئیه سال 2008 ثبت شده است . در این سال قیمت‌ها نسبت به سال گذشته 4/ 4درصد رشد داشتند. پس از این جهش تورمی، افزایش قیمت‌ها در اتحادیه اروپا در سطوح نسبتا پایینی نگه داشته شده و نرخ تورم بین ژانویه 2012 تا اوت 2021 زیر 3 درصد باقی مانده بود.

همه‌گیری تورم پس از پایان همه‌گیری کرونا

 بسیاری از کارشناسان معتقدند بازگشایی اقتصاد اروپا پس از شوک ناگهانی ناشی از کووید 19 در سال 2020 یکی از دلایل اصلی افزایش سریع قیمت‌ها در ماه‌های اخیر است. همچنین می‌توان به نقش افزایش هزینه‌های انرژی اشاره کرد. برای مثال بخش حمل‌و‌نقل، بالاترین نرخ تورم نسبت به سایر بخش‌ها از دسامبر 2021 در اتحادیه اروپا تجربه کرده است. زنجیره‌های تامین جهانی همچنان از مشکلات تولید، محدودیت‌‌های سفر و مشکلات نیروی کار بهبود نیافته است. افزایش هزینه‌های سوخت نیز موجب تشدید این مشکلات شده است. افزایش نرخ تورم در اروپا در سایر نقاط جهان نیز منعکس شده است. به عنوان مثال در ایالات متحده، شاخص قیمت مصرف‌کننده در دسامبر سال 2021 به بالاترین میزان 40 سال گذشته یعنی 7 درصد رسید. این افزایش تحت تاثیر عواملی مشابه عوامل افزایش تورم در اروپاست.

منبع: دنیای اقتصاد

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید