نیویورکتایمز به نقل از افرادی که نخواستند نامشان فاش شود، نوشت که روسیه تلاش داشته تا به واسطه مداخله در کارزار مقدماتی دموکراتها، زمینه را برای پیروزی برنی سندرز، نامزد سوسیالدموکرات این حزب هموار کند.
ساناز نفیسی: برنی خود مدعی است که اخیرا مقامهای اطلاعاتی او را از این مسئله آگاه کردهاند. این افشاگری یک روز قبل از برگزاری انتخابات مقدماتی در نوادا انجام شد؛ جایی که سندرز به آرای خود بسیار دلبسته است. برنی در نوادا مسئله دخالت روسیه در کارزار ریاستجمهوری ۲۰۱۶ را که زمینهساز پیروزی دونالد ترامپ شد، به ساکنان این ایالت یادآوری کرد. بعد از این افشاگری، این نامزد سوسیالدموکرات با انتشار بیانیهای ضمن به چالش کشیدن سیاستهای کرملین، پوتین را «مستبد» خواند و به روسیه هشدار داد تا از هرگونه دخالت در فرآیند کارزار ۲۰۲۰ خودداری کند. برنی در جمع خبرنگاران حاضر در کالیفرنیا با متهم کردن روسیه به دخالت در انتخابات، در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره زمان این افشاگری گفت: «خودتان حدس بزنید که چرا یک روز قبل از انتخابات نوادا این عمل انجام شد».
خیز برای تضعیف ساختار سیاسی
روز جمعه ترامپ نیز به این خبر واکنش نشان داد و آن را به چالش کشید. به گفته او این افشاگری فریبی بیش نیست و بخشی از فعالیتهای تبلیغاتی است که دموکراتها علیه او به راه انداختهاند. ترامپ در میان حامیانش در لاسوگاس گفت: «طبیعتا پوتین چهرهای چون سندرز را ترجیح میدهد؛ همانی که ماهعسلش را در مسکو گذرانده بود». این عبارت طعنهآمیز کنایه از سفر سندرز و همسرش به اتحادیه جماهیر شوروی در سال ۱۹۸۸ دارد؛ سفری که مخالفان سندرز از آن تحت عنوان «ماه عسل» یاد میکنند. انتشار خبر تلاشهای روسیه برای دخالت در کارزار ۲۰۲۰ که به باور برخی برای حمایت از ترامپ به عنوان نامزد اصلی جمهوریخواهان انجام میشود و به اعتقاد گروهی دیگر هدفش پیروزی برنی سندرز، نامزد پیشتاز دموکراتها است، موجب شده تا طیف سیاسی این کشور درگیر هرج و مرج و تنش شود. مقامهای کنونی و پیشین در این باره میگویند تضعیف ساختار دموکرات آمریکا هدف اصلی روسیه است. با اینکه هنوز مداخله کرملین و میزانش مبهم است، اما مقامهای اطلاعاتی در این باره هشدار دادند. هفته گذشته اعضای کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان و برنی از این خبر آگاه شدند. با این حال بسیاری از نمایندگان دموکرات میگویند کرملین درصدد پیروزی ترامپ است و دخالتها در همین راستا انجام میشود. رئیسجمهوری آمریکا از افشاگریها در مجلس نمایندگان به شدت خشمگین است و مدعی است که دموکراتها با استناد به این ماجراجویی تلاش دارند زمینه تضعیفش را فراهم کنند. چند روز بعد نیز ترامپ جوزف مگوایر، مدیر اطلاعات ملی را برکنار کرد؛ هرچند بعدها مقامهای دولتی گفتند که این رخداد به دلیل این افشاگریها نبوده است. در شرایط کنونی ریچارد گرینل که سفیر پیشین آمریکا در آلمان بوده، در قامت سرپرست اداره اطلاعات ملی فعالیت میکند. او از مدیران آژانسهای زیر نظرش خواسته تا اطلاعات و تحلیلهای خام در ارتباط با این موضوع (دخالت احتمالی کرملین) را جمعآوری کنند. انتصاب گرینل انتقادهای زیادی را به دنبال داشت. بسیاری از مقامهای اطلاعاتی پیشین این کشور از عدم تجربه و سابقه او میگویند و از این چهره تحت عنوان ایدئولوگ پارتیزانی (حزبی) یاد میکنند. از همین رو فعلا اوضاع در اداره اطلاعات اندکی آشفته است، چرا که مقامهای پیشین خود را برای خروج آماده میکنند. گرنیل قرار است تیم خود را معرفی کند.
چندصدایی در ساختار اطلاعاتی
قرار بر این بود مجلس نمایندگان با کمیته اطلاعات سنا جلسات توجیهی متعددی در ماه ژانویه برگزار کرده تا بدین طریق بتوانند در ارتباط با طیف وسیعی از مسائل چون تهدیدهای انتخاباتی بهخصوص دخالت احتمالی کرملین، رایزنی داشته باشند. اما مجلس نمایندگان بیش از همه بر حمایت روسیه از ترامپ و شلبی پیرسون، مقام عالی امنیت انتخابات آمریکا متمرکز شدند. درحالیکه پیرسون میگوید روسیه به شکلی فعال در کارزار ریاستجمهوری برای انتخاب دوباره ترامپ تلاش میکند، مقامهای اطلاعاتی اظهاراتش را به چالش میکشند و آن را خلاف واقع میدانند. به باور این مقام عالی امنیت انتخابات، روسیه به دنبال تحت تاثیر قرار دادن انتخابات در آمریکا است و از همین رو از کنار کارزارهای مقدماتی نیز به راحتی نمیگذرد. در این میان گروهی که نخواستند نامشان فاش شوند اما در جلسه رایزنی مجلس و مقامهای اطلاعاتی حضور داشتند، به نقل از مقامهای اطلاعاتی آمریکا ادعا میکنند که کرملین تلاش دارد تا زمینه را برای انتخاب دوباره ترامپ هموار کند. جمهوریخواهان چنین اظهارنظرهایی را به چالش کشیده و میگویند پوتین بدین طریق میخواهد ساختار این کشور را درگیر هرج و مرج کرده و سیستم سیاسی آمریکا را تضعیف کند.
سندرز؛ شوکه نمیشویم!
به گفته جمهوریخواهان، ژستهای صلحطلبانه سندرز برای شوروی ازهمفروپاشیده در پایان جنگ سرد شاید باعث شده این چهره دموکرات برای پوتین جذابتر باشد. در این میان برخی از مقامها، فرضیه مبنی بر رابطه پنهانی سندرز با مسکو را باور ندارند و میگویند حمایت روسیه از برنی در حقیقت حمایت پنهان از ریاست دوباره ترامپ است. دو کارشناس که نخواستند نامشان فاش شود، میگویند که کرملین به شکلی بالقوه میتواند از سندرز چهره یک رهبر بلارقیب بسازد. در همین راستا، واشنگتنپست از برگزاری جلسهای توجیهی در کمپین انتخاباتی سندرز خبر داد. بر اساس دادههای ارائه شده توسط این نشریه، کمپین این نامزد سوسیالدموکرات در تلاش است تا ترامپ را مسئول اصلی این افشاگری اعلام کند. بر اساس دادههای موجود، روسیه در سال ۲۰۱۶ یا برای حمایت یا با هدف آسیب رساندن به سندرز فعالیتهایی داشته است. بر اساس گزارشی که توسط رابرت مولر، بازرس ویژه منتشر شده بود، ۱۳ روسی در این زمینه فعالیت جدی داشتند. مولر در گزارشش با استناد به اسناد داخلی آژانس تحقیقات نوشته که عاملان حمله در سال ۲۰۱۶ هدف اصلی خود را کنار گذاشتن هیلاری و حمایت از سندرز و ترامپ اعلام کرده بودند. سندرز تلاش دارد تا خاطره تلخ سال ۲۰۱۶ را برای آمریکاییها یادآوری کند و به همین دلیل میگوید: «روسها تلاش دارند تا با دخالت در انتخابات میان ما شکاف ایجاد کنند. من نمیگویم دخالتی رخ نخواهد داد اما در صورت اثبات این مسئله شوکه نخواهم شد».