اقتصاد بازار: عبدالوهاب سهل آبادی، رییس اتاق بازرگانی اصفهان است. مردی که می گوید برای سهم خواهی صنعت، فریادها زده و بیش از توان خود فعالیت کرده است. کسی که معتقد است حرکت های زیادی را شروع کرده اما دیگران، ادامه اش نداده اند. دوره بیست ماهه اتاق جدید، بهانه ای شد برای گفت و گو با وی، تا از دشواری های این مسیر و مصائب پیش روی توسعه اقتصاد و صنعت استان سخن بگوید.
اقتصاد بازار: حدود بیست ماه از زمان حضور شما به عنوان رییس اتاق بازرگانی اصفهان می گذرد. از زمانی که این مسوولیت را آغاز کردید، تصمیم داشتید بسیاری روش ها را تغییر و اصلاحات کلی انجام دهید. تا چه اندازه در این مسیر موفق بوده اید؟
بنده هیچ وقت با مجموعه اتاق فاصله نداشتم. پیش از این جزء هیأت نمایندگان اتاق و نایب رییس بودم. در این دوره این گونه مقدر شد که ریاست را بر عهده داشته باشم. یکی از مباحثی هم که در زمان انتخابات مطرح کردیم این دغدغه و شعار بود که باید " اتاق برای همه و همه برای نجات اقتصاد" باشند. پس تغییر رویکرد مد نظر نداشتیم. بحث عمده ما این بود که اتاق بازرگانی در شهر بزرگی مانند اصفهان که با انتظارات زیادی روبرو است، باید تعداد اعضای فعال بیشتری داشته باشد و اتاق بازرگانی باید به صورتی حرکت کند که مردم شهر و فعالان بخش تولید و اقتصاد، پیوند محکمی با این نهاد داشته باشند. برای اصفهانی که نزدیک به 8 هزار واحد صنعتی و بیش از 120 هزار واحد صنفی و چندین هزار شرکت بازرگانی دارد، جای تأسف است که تعداد محدودی عضو اتاق بازرگانی داشته باشد. از ابتدا این بحث را دنبال کردم و خوشحالم اعلام کنم تعداد کسانی که در حال حاضر، اتاق بازرگانی را می شناسند و با آن در ارتباط هستند، نسبت به اسفند 93 بسیار بیشتر شده است. بخشی از فعالان اقتصادی فکر می کردند اتاق بازرگانی، همان اداره بازرگانی است و این ها کسانی بودند که باید ارتباط مؤثر با اتاق داشته باشند؛ این بحث را در قالب کمیسیون ها دنبال کردیم. امروز اتاق بازرگانی نزدیک به 2600 نفر عضو دارد که ارتباط کاملاً مستقیم با کمیسیون ها دارند و در تمام جلسات شرکت می کنند. این موضوع بی سابقه است!.
اقتصاد بازار: اگر بخواهید در این دوره کلیدی ترین اتفاق و یا حرکتی که صورت گرفته را بیان کنید، به کدام مورد اشاره خواهید کرد؟
اتاق اصفهان به یک اتفاق آرا در هیأت نمایندگان رسیده و این اتفاق بسیار مهمی است. در اعضای هیأت نمایندگان اتاق اصفهان چهره های وزین و شاخصی حضور دارند. دو مدیر کل سابق صنایع، دو استاندار سابق، دو مدیرعامل سابق فولاد مبارکه و ذوب آهن، این ترکیب بسیار قدرتمندی است. مورد دیگر اینکه در این دوره آشتی بین مردم و اتاق ایجاد شده و مردم از اتاق بازرگانی شناخت پیدا کرده اند. این موضوع برای ما بسیار اهمیت دارد. از طرفی اتاق در این دوره صاحب یک استراتژی شد. در این دوره کمیسیون ها بسیار فعال شده اند و فعال ترین کمیسیون ها در اتاق های ایران هستند. در بحث آموزش، زیرساخت های بسیار خوبی آماده شد و نیازسنجی آموزش برای اولین بار صورت گرفت، آیین نامه های داخلی تنظیم شد و از همه مهم تر این که اتاق در رفع مشکلات اعضای خود بسیار فعال عمل می کند.
اقتصاد بازار: شما اخیراً سفرهایی به فرانسه و چین داشتید، در این سفرها چه نکات و مواردی جلب توجه کرد و چه دستاوردی برای اصفهان داشت؟
سفر چین در ارتباط با جاده ابریشم بود و استان اصفهان به عنوان یکی از استان هایی که در مسیر این جاده قرار دارد، دعوت شده بود. قرار بود شهردار اصفهان هم در این سفر حضور داشته باشد که در نهایت دو تن از اعضای شورای شهر به عنوان نمایندگان اصفهان حضور یافتند. سخنرانی بنده در این جلسه به ظرفیت های اصفهان به ویژه پس از برجام اختصاص داشت. معرفی توان استان در زمینه صنعت، معدن، کشاورزی و به ویژه گردشگری را مطرح کردم و سعی کردم از فرصتی که به من داده شد، نهایت استفاده را برای تشریح ابعاد و ویژگی های اصفهان داشته باشم. در این سخنرانی با استفاده از مستندات و توانمندی های استان، ثابت کردم که با وجود میزان تبادلات اقتصادی این استان، سفر چهره های مهم اقتصادی به اصفهان و زندگی ادیان مختلف در کنار هم، اصفهان نمی تواند شهری بدون امنیت باشد. احساس من این است که این صحبت ها تأثیر خودش را داشت. بعد از ایراد سخنرانی بنده، نمایندگان چند استان چین من را برای بازدید از این استان ها دعوت کردند. جاده ابریشم برای کشور چین بسیار اهمیت دارد و آن ها سعی دارند ارتباطات اقتصادی شهرها و استان های مسیر این جاده را به صورت مجازی نیز توسعه دهند. در این سفر ملاقات هایی با شخصیت های مهم اقتصادی چین داشتیم. بعد از این سفر، اتاق بازرگانی پکن، همایش سرمایه گذاری در پکن را ترتیب داد و اصرار داشتند که بنده هم حضور داشته باشم. 80 سرمایه گذار چینی و حدود 20 نفر ایرانی نیز حضور داشتند. مذاکرات ما بعد از این سخنرانی سه ساعت به طول انجامید که از ابراز تمایل و اشتیاق آن ها برای برقراری ارتباطات جدید با ایران حکایت می کرد. خوشبختانه سفیر ایران در چین و دیگر مقامات ایرانی از جمله نمایندگان خطوط هوایی و نمایندگان چند بانک نیز حضور داشتند.
سفر به فرانسه هم با محوریت نشست مشترک با اتاق بازرگانی شهر "نیس" و با حضور شرکت های مطرح فرانسوی از جمله شرکتی که 50 درصد برندهای عطر فرانسه را تولید می کرد و مدیریت آن بر عهده یک خانم بود، ترتیب داده شد. بعد از صحبت هایی که در این نشست داشتیم، علاقمندی زیادی برای حضور در ایران ابراز شد و هنوز هم ایمیل ها و تماس های آنان برای پیگیری این موضوع ادامه دارد. همچنین بازدیدی از شهرک علمی-تحقیقاتی این شهر داشتیم که آن ها نیز بلافاصله بعد از بازگشت ما به ایران، ایمیل زدند و برای همکاری های جدی ابراز تمایل کردند. در این شهرک 10 هزار هکتاری، 1350 شرکت مستقر هستند و بخش خصوصی به شدت مورد حمایت قرار می گیرد. یکی از این مجموعه ها شرکتی بود که در حوزه انرژی در صنعت ساختمان فعالیت می کرد و قرار شد همکاری ها و ارتباطاتی با این شرکت شکل گیرد. در این سفر همچنین شهردار "نیس" برای تشکیل یک جلسه مشترک، اعلام آمادگی کرد که در این جلسه پیرامون بحث ترافیک و حمل و نقل عمومی، موضوعات جالبی مطرح و مقرر شد جلسه مشترکی نیز با شهردار اصفهان ترتیب داده شود.
اقتصاد بازار: به ابراز تمایل آن ها برای همکاری های جدید اشاره کردید. هیات های زیادی طی حدود دوسال گذشته به ایران و اصفهان سفر نموده اند اما به نظر چندان در جذب سرمایه گذاری آنها موفق نبوده ایم! ارزیابی شما برای به تحقق رساندن این فرصت ها چیست؟
یکی از مسایلی که در مسیر به سرانجام رساندن این موارد وجود دارد، مسایل بانکی است که واقعاً باید مرتفع شود. مورد دیگر این است که باید روند ثبت شرکت های خارجی در کشور را تسریع کنیم. به هر حال امیدواریم فرصت سوزی نشود و این موارد را به سرانجام برسانیم. در هر صورت این تبادلات، می تواند بسیار اثربخش باشد. وقتی همه توان ایران از طریق مذاکرات به دنیا تفهیم و در نهایت به سند برجام تبدیل شد، ما نیز باید شکرگذار این موقعیت باشیم؛ به خاطر مردمی که در این جنگ اقتصادی، مقاومت کردند باید در زمینه اقتصاد جهانی حرکت کنیم. وقتی من به عنوان بخش خصوصی قراردادی با بخش خارجی ببندم، دولت هم نفع می برد. به همین دلیل در زمینه بانک، مالیات و ... از دولت انتظار داریم. وقتی می گوید بهره بانکی کاهش یافته، باید در عمل این را ببینیم و شاهد باشیم. الآن زمانی است که دولت و بخش خصوصی باید به خودشان بیایند. ما وقتی به عنوان سفیر اقتصادی ایران در این کشورها حضور می یابیم و تفهیم می کنیم که ایران، امن ترین کشور خاورمیانه و بهترین نقطه منطقه برای سرمایه گذاری است، دولت و بخش خصوصی کجا و کِی باید از این فرصت استفاده کند؟ !
اقتصاد بازار: به عنوان رییس اتاق بازرگانی دیدگاه شما در بحث توسعه اقتصاد شهری اصفهان چیست؟ مثلاً وقتی کنفرانس گردشگری یا فرصت های اقتصادی در اصفهان برگزار می شود، آیا زیرساخت های موجود را برای توسعه این ظرفیت ها فراهم و کافی می دانید؟
گردشگری موضوعی بسیار کلیدی برای ماست. شهر "نیس" 700 هزار نفر جمعیت دارد، اما سال گذشته 11 میلیون نفر توریست جذب کرده است. 25 درصد فرودگاه نیس متعلق به اتاق بازرگانی این شهر است. ما می گوییم زیر ساخت نداریم اما عقب ننشسته ایم. بنیاد علمی-تحقیقاتی "سوفیا آنتی پلیس" با مساحت 10هزار هکتاری در شهر نیس متعلق به بخش خصوصی است. باید این اتفاقات در شهری مثل اصفهان هم رخ بدهد. اتاق بازرگانی اصفهان سعی دارد این تفکر را جا بیندازد و خوشبختانه این اتفاق نظر در هیأت نمایندگان فعلی وجود دارد. به واقع معتقدم که شهر دانا، شهری است که باید نگاهش رو به آینده باشد.
اقتصاد بازار: اخیرا اتاق اصفهان در برنامه های فرهنگی به شکل جدی ورود کرده است. انگیزه این اقدام چیست؟
ما کمیسیون اجتماعی اتاق را برای اولین بار تشکیل دادیم و برای اولین بار معاونت بانوان را پیش بینی کردیم. بانوان و جوانان باید نقش فعالی در اتاق داشته باشند و این نقش باید در کمیسیون ها پر رنگ تر شود. امروز زمانی است که هنر و اقتصاد و مسایل اجتماعی باید در کنار هم قرار گیرند و ما این زمینه را ایجاد کرده ایم. یک فعال اقتصادی باید در مسایل اجتماعی هم نقش داشته باشد و کمک یک سرمایه دار ایرانی فقط مادی نیست. معاونت جوانان ما امروز به حرکت هایی مانند بازرگانان کوچک هم فکر کرده و کلاس هایی که برای آموزش اقتصادی به نوجوانان تشکیل می شود، بسیار مورد استقبال واقع شده است. شاید بگویند بسیاری از این برنامه ها، وظیفه اتاق نیست ولی ما احساس می کنیم آینده اقتصاد ایران باید از حالا برنامه ریزی شود./