اقتصادبازار: اصفهان با داشتن 5 هزار واحد تولید طلا و جواهر در کشور، قطب تولید طلا و جواهر و پایتخت طلایی ایران محسوب می شود. به گفته هوشنگ شیشهبران اصفهان مقام نخست تولید النگو در دنیا را دارد. با توجه به گستردگی و اهمیت این صنعت در آستانه برپایی نهمین نمایشگاه تخصصی بین المللی صنایع، ابزار، ماشین آلات و تولیدات طلا، فلزات گرانبها و سنگ های قیمتی گفتگویی با نائب رئیس اتحادیه کشوری طلا و جواهر و رئیس اتحادیه طلای اصفهان انجام دادیم.
اقتصادبازار: آقای شیشهبران چرا اصفهان را پایتخت طلای ایران میدانند؟
اگر به آمار دقت کنیم، ایران در مصرف طلا در رتبه ششم جهانی قرار دارد. نکته قابل توجه اینکه اصفهان مقام نخست تولید النگو در دنیا را دارد. این میزان النگو در دل تمام کارگاه هایی است که در محله های قدیمی اصفهان مشغول به کار هستند و به دلیل مشکلات با شهرداری نمی توانند در یک مرکز تجاری قرار گیرند. چرا که به مساحت زیادی نیاز دارند و به طور میانگین هر کارگاه بین 50 تا 70 کارگر دارد. علاوه بر این صادرات طلا از فرودگاه شهید بهشتی در سال 91-90 قریب به 750 میلیون دلار بود. همچنین نود درصد ماشین آلات تولید مصنوعات طلا در اصفهان تولید می شود. همچنین انتقال طلا به طور منظم و هفتگی از اصفهان به شهرهایی از قبیل تهران بزرگ، مشهد و جنوب کشور انجام می شود. همه این عوامل موجب شده اصفهان را پایتخت طلای ایران معرفی کنند.
اقتصادبازار: در حال حاضر چه تعداد واحد در صنف طلا مشغول فعالیت هستند؟
هم اکنون 5 هزار واحد در زمینه تمام مصنوعات و فلزات گرانبها از جمله طلا سازی، طلا فروشی، بنکداری، حق العملی، کیفی، جواهرسازی و جواهر فروشی، مخراج کاری، قال کاری و ذوب طلا، نقره کاری و نقره فروشی و ... زیر پوشش اتحادیه هستند که از این تعداد 1400 واحد دارای پروانه کسب و نزدیک به 1500 واحد دارای کد استاندارد و رهگیری هستند و طبیعی است با وجود این پتانسیل، نمایشگاهی در سطح بین المللی در اصفهان برگزار کنیم. نمایشگاه طلای اصفهان طبق نظر بازرگانی بهترین و برترین نمایشگاه در سطح کشور شناخته شده و تلاش داریم تولیدات مربوط به داخل، در معرض نمایش قرار گیرد.
اقتصادبازار: امسال تقاضا برای حضور در نهمین دوره نمایشگاه طلای اصفهان چگونه بود؟
متاسفانه امسال به دلایلی فعالان این صنف بی میل برای حضور در نمایشگاه بودند. در این راستا برای رونق بخشی به این رویداد مهم، پاویون کشوری طلا متشکل از روسای اتحادیه های شهرهایی برتر در ساخت طلا از جمله فارس، کرمان، یزد، تهران، زنجان و خوزستان را تشکیل دادیم. همچنین سعی شده این نمایشگاه به صورت تخصصی برگزار شود و حتی از ماشین سازان طلا نیز دعوت شده در کنار ماشینی که کار می شود تولید همان ماشین را نمایش دهند. در حاشیه این نماشگاه نشستی با روسای اتحادیه ها در هتل عباسی برگزار خواهیم کرد و در آن به چالش ها، کمبودها و مشکلاتی این صنف پرداخته می شود و نظرات آنها را برای پیشبرد صنعت طلا در صادرات جویا می شویم. به اعتقاد بنده نمایشگاه پل ارتباطی برای صادرات است. به عنوان مثال امروز اقتصاد تایلند پیرامون این صنعت قرار گرفته و امپراطور تولید جواهر در دنیاست و نمایشگاه توانمندی دارد. البته باید این نوید را بدهم که مصنوعات تولید طلای ایران به سایر کشورها از جمله حاشیه خلیج فارس، پاکستان، افغانستان صادر می شود.
اقتصادبازار: به اعتقاد شما دلیل بیرغبتی فعالان صنف طلا برای حضور در نهمین نمایشگاه چه بوده است؟
شاید یکی از دلایل این باشد که تولیدکنندگان علاقه دارند تولیدات خود را به دلیل عدم ثبت و جلوگیری از کپی برداری تا زمان ارائه، پنهان نگه دارند. علاوه بر این ترس از مالیات دلیل دیگر این بی میلی است. با این حال فعالان صنف طلا دچار این ترس هستند که با حضور در یک دوره نمایشگاه با شناسایی آنها مجبور به پرداخت مالیات سنگینی شوند البته باید این ترس برداشته شود ما باید در کشور شریک دارایی باشیم و از تولیدکننده حمایت شود. ما زمانی حرفی برای گفتن خواهیم داشت که با تولید بالا در صادرات به مرز قابل قبول برسیم.
اقتصادبازار: به موضوع مالیات بر ارزش افزوده اشاره کردید این مشکل صنف طلا به کجا رسیده است؟
این مشکل در دو بخش است. در کلیات موضوع نباید به خود طلا به عنوان یک کالا نگاه کرد چرا که یک ابزار و سرمایه در دست تولیدکننده است و از اصل آن نباید مالیات اخذ شود و مالیات برارزش افزوده باید از کاری که روی آن انجام می شود گرفته شود. این موضوع را تاکنون از طریق مجلس و نهادهای ذی ربط پیگیری کرده و به نتیجه خواهیم رسید همچنین باید تعامل و نزدیکی بین اداره دارایی و صنف طلا ایجاد شود و امیدواریم در کلیات این موضوع، مشکل حل شود البته ما انتظار نداریم که مالیاتی ندهیم چرا که این اصل قانون است.
اقتصادبازار: مدتی صادرات طلای اصفهان از طریق فرودگاه امام خمینی انجام شد که این منجر به کاهش درآمدهای صادراتی استان شد. به اعتقاد شما با از سرگیری صادرات طلا از فرودگاه شهید بهشتی رونق صادرات طلا از اصفهان همانند گذشته می شود؟
بنده جلسات متعددی پیرامون این موضوع داشتم. قوانین صادرات طلا در تهران همانند اصفهان سختگیرانه تر نبود تسهیلاتی در پایتخت نسبت به اصفهان وجود داشت اما به اعتقاد بنده تولید طلای اصفهان باید از اصفهان صادرات شود که با پیگیری استاندار این امکان دوباره مهیا شده است.
اقتصادبازار: چرا اکنون یکی از مشکلات استان موضوع سرمایهگریزی و سخت بودن فرایند کاری است؟
راحتی کار و مبادلات در پایتخت بیشتر است. نوع معاملات ما فرق نمی کند اما در تهران راحتتر انجام می شود امیدواریم با تسهیل قوانین و آمدن تبصره هایی در آن، صادرات طلا از اصفهان دوباره رونق گیرد.
اقتصادبازار: طی چند سال گذشته برای ساماندهی واحدهای طلا موضوع شهرک طلا بارها و بارها مطرح شده اما هنوز به نتیجه نرسیده، دلیل این امر چیست؟
ساخت شهرک طلا مورد توجه و علاقه استاندار و مسئولان استان است. البته طولانی شدن فرایند آن کوتاهی اتحادیه نیست مساله این است که ساز و کار آن باید فراهم شود اکنون زمین های مختلفی برای ساخت این شهرک پیشنهاد شده و باید حداقل 30 هکتار زمین برای ساخت به این شهرک اختصاص یابد همچنین مسائلی چون موقعیت جغرافیایی کارگاه ها، مسیر از اصفهان تا شهرک طلا، مباحث امنیتی و ... باید در ساخت آن لحاظ شود. البته به نتیجه رسیده اند که بهترین نطقه برای شهرک طلا در شرق اصفهان و نزدیکی فرودگاه است. اما باید تاکید کنم بدون کمک و یاری دولت در ساخت شهرک طلا نمی توانیم کاری انجام دهیم.
اقتصادبازار: به اعتقاد شما چرا اصفهان در ساخت پروژه های بزرگ همچون بندرخشک، کارگوترمینال و شهرک طلا ... نتوانسته به نتیجه برسد؟
یکی از مواردی که در خصوص بندر خشک خدمت رئیس جمهور صحبت کردم این بود که اصفهان باید به عنوان بندر خشک دیده شود ما پایگاه و اساس تولید هستیم و شهرک طلا نیز جزو هفت پیشنهاد بنده به دکتر روحانی بود. این صنف حرف های بسیاری برای گفتن دارد و چشم انداز آینده ما تولید انبوه طلا و صادرات آن است.
اقتصادبازار: صادرات طلا نیازمند ایدههای نو است که متاسفانه صنف طلا هنوز نگاه سنتی دارد و طرح ها آنها پا به پای دنیا پیش نمی رود. این را می توان در تنوع طرح های ساخت داخل کشور مشاهده کرد
دقیقا همین طور است. یکی از موضوعات اصلی به روز رساندن صنف طلا و جواهر است و این کار با در اختیار داشتن تکنولوژی روز دنیا فراهم می شود و امروز آنچه مورد نیاز است آموزش فعالان این صنف است فروشندگان جواهر ما باید امروز درب مغازه های خود یک مسئول فنی داشته باشند. یکی از دغدغه های فکری من این است که در صنعت جواهر چه باید کرد. الماس به عنوان چهار سنگ اصلی گردش مالی آن در سال 1000 میلیارد دلار است و بازار بزرگی را در سطح جهان به خود اختصاص داده و تمام تلاش من این است در کنار پتانسیل خود در صنعت طلا در بخش جواهر نیز پویا عمل کنیم.
اقتصادبازار: برای به روز رسانی و گسترش صنعت جواهر در کشور و استان تاکنون چه اقدامی صورت گرفته است؟
سال گذشته برای نخستین بار در کشور استاندارد جواهر نوشته شد. ایران جزو 18 کشوری دنیا در زمینه استاندارد جواهر است و اصفهان نیز جزو کمیته تدوین استاندارد جواهر بود. بازار جواهر از جمله بازارهایی است که از لحاظ اقتصادی برای کشور به صرفه است. ما باید در صنعت جواهر نظم را فراهم کنیم. امروز نظر بسیاری از رواسای اتحادیه شهرستان ها هم برای من مهم است چرا که ممکن است مسائل و مشکلات مد نظر وی، به ذهن بنده خطور نکند امروز تکیه گاه اقتصاد کشور باید از نفت به سوی صنایع پردرآمدی همچون طلا و جواهر سوق پیدا کند.