از ابتدای سال ۲۰۲۰ میلادی، به نظر میرسد ۹ تحول داخلی، بینالمللی و اقلیمی در سلطنت عمان، همچنین ایران باعث شده فرصتهای جدید صادراتی برای کشورمان ایجاد شود که در این مقوله به اختصار ۹ عامل را بیان خواهیم کرد:
۱- فوت سلطان قابوس و جایگزینی سلطان هیثم بهعنوان پادشاه جدید سلطنت عمان: پس از نزدیک نیم قرن دوره پادشاهی فقید سلطان قابوس، ایشان در اوایل سال ۲۰۲۰ از دنیا رفت و پسر عموی ایشان سلطان هیثم بهعنوان جانشین سکاندار این کشور شد. ایشان قرار است یکسری تحولاتی در ساختار اقتصادی عمان انجام دهد که عمده آن افزایش سهم بخش خصوصی در ساختار اقتصادی عمان است.
۲- امکان ثبت شرکت بهصورت ۱۰۰درصد مالکیت برای خارجیها در سرزمین اصلی: تا قبل از سال ۲۰۲۰ امکان ثبت شرکت تجاری در مسقط به شرط داشتن شریک (کفیل) عمانی به اندازه ۳۰ درصد سهم مالکیت امکانپذیر بود که خوشبختانه در ابتدای سال جدید میلادی این قانون کلا منسوخ و فعالان تجاری خارجی از جمله ایرانیها میتوانند بدون داشتن شریک عمانی در سرزمین اصلی شرکت صددرصد با مالکیت خود ثبت کنند.
۳- اپیدمی کرونا: اپیدمی کرونا که از چین شروع شد، بالاخره گریبانگیر عمان شد و در حالحاضر کشور عمان قرنطینه است و ارگانهای دولتی تعطیل هستند. این پدیده اثرات زیادی بربخش اقتصادی عمان گذاشته است.
۴-کاهش قیمت نفت خام در سطح جهان: با توجه به اینکه حدود ۸۰ درصد درآمدهای دولت عمان از فروش نفت خام به بازارهای جهانی استحصال میشود، کاهش بیسابقه قیمت نفت عمان بهعنوان منبع و شریان حیاتی این کشور تاثیرات زیادی بر ساختار اقتصادی تکمحصولی این کشور در بر داشته است.
۵- ایجاد خطوط حمل و نقل دریایی مستقیم بین بنادر جنوبی ایران و عمان: جهت تامین مایحتاج مردم بهخصوص در حوزه مواد غذایی و میوه و ترهبار، شرکت بندری المرافی عمان وابسته به وزارت حمل و نقل، خطوط حمل و نقل کانتینری یخچالی را از بندرعباس به بندر سلطانقابوس در مسقط و بندر السویق در فاصله ۷۵ کیلومتری پایتخت راهاندازی کرد.
۶- جایگزین کردن نیروهای عمانی بهجای خارجی در ارگانهای دولتی: با توجه به بالا بودن نرخ بیکاری عمان و هجوم جوانان فارغالتحصیل جویای کار، دولت عمان مجبور شد که سیاست جایگزینی جوانان عمانی بهجای غیرعمانیها (عمدتا هندی) را اعمال کند و در آینده نزدیک شاهد حضور پررنگتر عمانیها در ادارات و شرکتها خواهیم بود.
۷- تحولات یمن: با رایزنی و واسطهگری سلطنت عمان و دیگر کشورها و نهادهای بینالمللی، در آینده نهچندان دور، مشکلات جنگ یمن به پایان خواهد رسید و فصل بازسازی این کشور شروع خواهد شد.
۸- برنامه راهبردی توسعه روابط تجاری جمهوری اسلامی ایران با ۱۵ کشور همسایه: طی چند ماهه اخیر برنامه راهبردی فوق در دستور کار دولت ایران قرار گرفته که یکی از کشورهای پانزدهگانه همجوار ایران، سلطنت عمان است که رسیدن به حجم روابط تجاری ۴ میلیارد دلاری هدفگذاری شده است.
۹- تقویت نرخ دلار در برابر پول ملی: این عامل در راستای توجیهپذیر کردن اقلام صادراتی و تولیدی کشورمان به کشورهای هدف است و به نفع تجار ایرانی است.
جمعبندی نهایی ۹ عامل یادشده، بهنفع صادرات کالاهای ایرانی به عمان است که این موضوع قطعا باعث ایجاد فرصتها و ظرفیتهای جدید صادراتی خواهد شد.