پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد بازار

امروز: شنبه 3 آذر 1403, 21 جمادی‌الاول 1446, Saturday 23 November 2024
کد خبر: 6573
منتشر شده در سه شنبه, 23 بهمن 1397 08:45
تعداد دیدگاه: 0
سکه و شاخص ارزی در روز نیمه تعطیل افزایشی شدند

 روز پنج‌شنبه، دلار به زیر مرز ۱۲ هزار تومانی بازگشت، ولی دلالان در یک روز نیمه تعطیل توانستند قیمت را یک بار دیگر به بالای مرز یاد شده ببرند. قیمت دلار که روز پنج‌شنبه با یک کاهش ۶۰ تومانی به بهای ۱۱ هزار و ۹۵۰ تومان رسیده بود، روز یکشنبه با ۱۰۰ تومان افزایش مواجه شد و روی عدد ۱۲ هزار و ۵۰ تومانی قرار گرفت. به‌نظر می‌رسد امروز مبارزه دیگری در این مرز قیمتی بین نوسان گیران و بازیگران بازارساز رخ دهد؛ سکه تمام بهار آزادی نیز در دو روز کاری آخر بازار سرنوشتی چون دلار داشت. روز پنج‌شنبه را با افت قیمت به پایان برد، ولی روز یکشنبه به کانالی بازگشت که در انتهای هفته گذشته از آن پایین رفته بود. فلز گرانبهای داخلی در آخرین روز هفته گذشته درحالی ۶۵ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و وارد محدوده ۴ میلیون و ۱۶۰ هزار تومانی شد که پیش از آن ۴ افزایش متوالی را تجربه کرده بود. سکه روز یکشنبه ۵۰ هزار تومان افزایش یافت و با عبور از کانال ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به بهای ۴ میلیون و ۲۱۰ هزار تومان رسید.  

  بازدهی دلار از سکه پیشی گرفت

 با وجود افت قیمت سکه و دلار در روز پنج‌شنبه هر دو دارایی در هفته گذشته بازدهی مثبتی را به ثبت رساندند. در این میان سرعت رشد دلار برخلاف دو هفته پیش کمی بیشتر از سکه بود. دلار در هفته‌ای که گذشت ۸/ ۰ درصد افزایش را به ثبت رساند، حال آنکه بازدهی سکه تنها ۲/ ۰ درصد شد. این اتفاق در حالی رخ داد که دو هفته پیش سکه تمام بهار آزادی افزایش ۳/ ۱ درصدی را تجربه کرده بود؛ در آن مقطع زمانی بازدهی دلار به تنها ۲/ ۰درصد رسیده بود. فعالان بازار باور داشتند، کاهش قیمت دلار در روز پنج‌شنبه با افزایش عرضه بازیگران بازارساز نسبت مستقیم داشت. به گفته آنها در آخرین روز هفته با اینکه در برابر یکی از صرافی‌های منتخب بازارساز صف خرید شکل گرفته بود، اما حجم عرضه ارز به اندازه‌ای بود که قیمت را به کانال پایین تر عقب برد. از سوی دیگر، برخی دیگر از معامله‌گران باور داشتند در روز انتهایی هفته تقاضای حواله‌ای در بازار کاهش یافته بود و همین عامل مهمی بود که فشار را از روی قیمت دلار برداشت. در واقع از نظر فعالان و معامله‌گران دو عامل در روز آخر هفته در افت قیمت دلار نقش داشتند؛ اولی افزایش عرضه ارز توسط بازیگران منتخب بازارساز و دوم کاهش تقاضای حواله‌ای.

برخی از تحلیلگران فنی باور داشتند که برای بازارساز اهمیت داشت که نرخ بسته شده هفتگی دلار زیر مرز ۱۲ هزار تومان باشد، به همین دلیل عرضه خود را بالا برد. به گفته این دسته پنج‌شنبه دو هفته پیش نیز چنین اتفاقی در بازار ارز رخ داد؛ در آن مقطع در حالی که قیمت دلار روز چهارشنبه روی عدد ۱۲ هزار و ۱۵۰ تومان بسته شده بود، روز پنج‌شنبه قیمت شاخص ارزی تا عدد ۱۱ هزار و ۸۵۰ تومان عقب‌ رفت. در این میان، برخی باور داشتند پنج‌شنبه گذشته کمی تقاضای نقدی دلار بیشتر از پنج‌شنبه دو هفته پیش بود و همین عامل موجب شد که افت دلار تنها ۶۰ تومان باشد؛ حال آنکه پنج‌شنبه دو هفته پیش کاهش این ارز به ۳۰۰ تومان رسیده بود.

به‌نظر می‌رسد یکی از عوامل افزایش تقاضای نقدی در انتهای هفته گذشته تعطیلات اخیر بود که سبب ورود مقداری تقاضای مسافرتی به بازار شده بود. به گفته فعالان، برخی از معامله‌گران نیز که احساس می‌کردند بازارساز روز پنج‌شنبه با قدرت وارد بازار می‌شود، از همان انتهای روز چهارشنبه فروش‌های خود را بالا بردند، عاملی که موجب شد نرخ بازگشایی بازار در روز ششم هفته در محدوده ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومانی باشد. در این شرایط ورود مقداری تقاضای نقدی موجب شد که قیمت در ساعات انتهایی روز کمی نسبت به نرخ ابتدایی روز رشد کند؛ در این میان، پایین بودن تقاضای حواله‌ای مانعی بر سر بازگشت دلار به کانال ۱۲ هزار تومانی بود.

به گفته فعالان، یکی از نشانه‌های افت تقاضای حواله‌ای در روز آخر هفته افت نرخ حواله درهم بود؛ با این حال، روز یکشنبه نوسان‌گیران از یک روز نیمه تعطیل نهایت بهره را بردند و با معاملات محدود قیمت دلار را به کانال ۱۲ هزار تومانی بازگرداندند. در این روز نرخ حواله درهم نیز برخلاف روز پنج‌شنبه روند افزایشی داشت. نرخ حواله درهم و دلار با یکدیگر رابطه مستقیمی دارند و به طور سنتی این انتظار وجود دارد که افزایش یکی منجر به رشد دیگری شود.

 

چرا سرعت رشد سکه کاهش یافت؟

یکی از مهم‌ترین عواملی که هفته گذشته در برابر رشد بهای سکه مقاومت می‌کرد، افت بهای اونس در بازارهای جهانی بود. طلای جهانی در هفته‌ای که گذشت نتوانست پا را فراتر از محدوده هزارو ۳۲۰ دلاری بگذارد و در انتهای هفته نیز در نزدیکی محدوده هزار و ۳۱۰ دلاری به کار خود پایان داد. در واقع افت بهای اونس در بازارهای جهانی هفته گذشته یکی از موانع مهمی بود که در برابر رشد قیمت سکه قرار داشت. این در حالی بود که دو هفته پیش افزایش بهای اونس یکی از متغیرهای افزایشی حاضر در بازار سکه بود. به گفته فعالان، تغییر روند بهای اونس در بازارهای جهانی یکی از مهم‌ترین عواملی بود که منجر به کاهش سرعت رشد سکه در هفته گذشته شد. در این میان، رفتار معامله‌گران بازار سکه داخلی نیز در هفته گذشته جالب بود. در این هفته، معامله‌گران تمایل بیشتری به خریدهای سکه‌های کوچک‌تر داشتند. در هفته‌ای که سکه تمام بهار آزادی تنها ۲ دهم درصد افزایش قیمت را تجربه کرد، نیم سکه ۳/ ۱ درصد افزایش یافت و رشد ربع سکه به بالای ۳ درصد رسید. با وجود رشد هفته گذشته، شماری ازمعامله‌گران همچنان باور دارند، قیمت سکه دارای حباب مثبت است و در صورت ورود اخبار مثبت به بازار یا تغییر روند دلار، احتمال کاهش قیمت فلز گرانبهای داخلی زیاد خواهد بود.

هفته گذشته تنها متغیری که به افزایش قیمت سکه کمک کرد، رشد بهای دلار در بازار داخلی بود. دلار در اولین روز هفته گذشته تا قیمت ۱۱ هزار و ۲۸۰ تومان نیز پایین رفت؛ ولی از روز یکشنبه در مسیر افزایشی قدم گذاشت که تا روز چهارشنبه ادامه پیدا کرد. افت ابتدای هفته بیشتر تحت‌تاثیر راه‌اندازی ساز و کار مالی ۳ کشور اروپایی بود. پس از آن بازار با تکیه بر افزایش نرخ حواله درهم، رو به قیمت‌های بالاتر گذاشت و سرانجام به بالای مرز ۱۲ هزار تومانی قدم گذاشت.

روز پنج‌شنبه دلار پس از ۴ افزایش، کاهش قیمت را تجربه کرد؛ دیروز نیز رئیس‌کل بانک مرکزی سیگنال مهمی به بازار داد و عنوان کرد نرخ فعلی به هیچ وجه قیمت ذاتی دلار نیست و برای تعدیل آن برنامه داریم. دیروز همتی در یادداشتی اینستاگرامی عنوان کرد: برای بانک مرکزی در کنار تقویت ارزش پول ملی، ثبات در بازار و ممانعت از نوسان نیز مهم است؛ ولی این به آن مفهوم نیست که از کاهش نرخ ممانعت کنیم یا در پی افزایش آن باشیم. او در بخشی دیگر از یادداشت خود اعلام کرد، من هم معتقدم نرخ فعلی به هیچ وجه قیمت ذاتی دلار نیست و برای تعدیل آن برنامه داریم و مطمئن باشید تمام تلاش خود را مصروف تقویت ارزشپول ملی خواهیم کرد.

13 (2)

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید