در آخرین روز هفته گذشته، دلار سومین رشد پیاپی را تجربه کرد؛ روز پنجشنبه شاخص ارزی با ۲۰ تومان افزایش به بهای ۱۱ هزار و ۵۳۰ تومان رسید. با ثبت این رشد، میزان بازدهی دلار در هفتهای که گذشت به ۹/ ۲ درصد رسید. این دومین هفته متوالی بود که دلار افزایش قیمت را تجربه میکرد؛ با این حال، از سرعت رشد آن کاسته شده بود؛ چراکه دو هفته قبل نیز بیش از ۴ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده بود.
دیدگاه فعالان بازار
به گفته برخی فعالان، رشد دلار در آخرین هفته دی ماه، حالت پلکانی داشت و افزایشیهای بازار این ریسک را نمیپذیرفتند که بیمحابا اقدام به خریدهای شدید کنند. آنها پله پله خریدهای خود را افزایش میدادند و سعی میکردند تا از قدرت خود برای بالا بردن قیمت مطمئن نشدهاند، پله بعدی قیمتی را بالا نروند. به عنوان مثال، معاملهگران اشاره میکنند که در ابتدای روز انتهایی هفته نوسانگیران قیمت دلار را به بالای محدوده ۱۱ هزار و ۶۰۰ تومان بردند؛ ولی زمانی که مقاومت بازارساز را مشاهده کردند و از آن سو خریدار جدیدی را در بازار حاضر ندیدند، عقب نشینی کردند تا قیمت بار دیگر به کانال ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان بازگردد. این در حالی بود که در ساعات انتهایی روز، قیمت صرافیهای منتخب همچنان روی عدد ۱۱ هزار و ۵۹۰ تومان باقی مانده بود. صرافیهای منتخب بازارساز در ساعات ابتدایی روز برای مقابله با نوسانگیران، قیمت خود را به محدوده ۱۱ هزار و ۵۹۰ تومانی برده بودند.
تاکتیکی که اثرگذار بود و در ادامه روز نوسانگیران را به عقب نشینی ناچار کرد؛ بهعبارتی دیگر میتوان گفت در حالی که نوسانگیران در گذشته بهدنبال سودهای کلان بودند، در روزهای اخیر به سودهای ناشی از نوسانات محدود نیز راضی هستند. در مقابل این دیدگاه، افرادی قرار دارند که معتقدند بازارساز اجازه داده است که قیمتها با یک تعدیل آرام کمی بالا بیایند؛ چراکه قصد دارد صفهای آخر نوسانگیران را نیز با دلار بالا خرید پرکند، عاملی که از نظر آنها موجب میشود قدرت خرید نوسانگیران برای خرید دلار در قیمتهای پایینتر از بین برود و بازارساز با خیال راحتتری پروژه کاهشی خود را پی بگیرد.
نظرات مخالف با برخی فعالان بازار
این در حالی است که عده دیگری از معاملهگران معتقدند، اتفاقات زیادی در هفته گذشته رخ داد که تا حدی خریدهای احتیاطی را افزایش داد. از نظر آن ها، شایعات پیرامون خروج از برجام و صحبتهای پیرامون آن یکی از عواملی بود که مقداری تقاضا را بالا برد. این در حالی است که بسیاری از فعالان باور دارند بازار مدتهاست که به اخبار سیاسی توجه چندانی ندارد.
دیدگاه معاملهگران سنتی
در کنار تمام بحثهایی که در میان معاملهگران سنتی و با تجربه بازار مطرح میشود، چند نکته نیز مورد توجه معاملهگران فنی قرار گرفته است: هفته گذشته قیمت دلار در تمام طول هفته بالای مرز ۱۱هزار تومانی معامله شد و از نقطه مقاومتی ۱۱ هزار و ۲۰۰ تومان نیز به راحتی عبور کرد.
با این حال، از نظر معاملهگران فنی، بازار نشان نداد که توان عبور از مرز ۱۲ هزار تومانی را دارد.
باید دید در هفته جاری اسکناس آبی آمریکایی در کانال ۱۱ هزار تومانی زندانی خواهد بود یا به کانال پایینتر ۱۰ هزار تومانی بازخواهد گشت یا پس از مدتها تنفس بالای مرز ۱۲ هزار تومانی را تجربه خواهد کرد. همراه با رشد محدود دلار، سکه تمام بهار آزادی نیز روز پنجشنبه هزار تومان افزایش قیمت را به ثبت رساند و به بهای ۳ میلیون و ۹۳۳ هزار تومان رسید. این در حالی بود که در ساعات ابتدایی روز فلز گرانبهای داخلی تا محدوده ۳ میلیون و ۹۷۰ هزار تومان بالا آمده بود. با رشد هزار تومانی روز آخر، میزان بازدهی سکه در هفته گذشته به ۱/ ۲ درصد رسید که کمتر از بازدهی ۳/ ۴ درصدی دو هفته پیش بود.