ریحانه سجادی / روزنامه نگار
طی سال های گذشته استقبال بخش خصوصی برای ورود به بازار سرمایه رو به افزایش رفته که به نوعی نشان از حرکت اقتصاد کشور به سمت شفاف سازی است. اگرچه در بازار سرمایه کشور معاملات بیشتر برپایه سهام شرکت های بزرگ صنعتی صورت میگیرد و جای حضور شرکت های کوچک و متوسط در بازار سرمایه خالی است، اما فرابورس ایران با راهاندازی بازار سرمایه شرکتهای کوچک و متوسط (SME) امکان حضور شرکت های دانشبنیان را برای برخورداری از مزایای مالی فراهم کرده است. به همین منظور پنجشنبه هفته گذشته طرح عرضه اولیه ۱۰۰ شرکت کارآفرین اصفهان در فرابورس با حضور معاون پذیرش و بازارپژوهی فرابورس ایران کلید خورد.
کانون کار آفرینی استان اصفهان شیوه نامه ای برای انتخاب کارآفرینان در این طرح تهیه کرده است. شرکت های طرح، سازمان هایی هستند که توسط کارآفرینان خلق شده اند. طبق این شیوه نامه کارآفرینان در 10 حوزه شناسایی، ارزیابی و رتبه بندي می شوند. بنابراین مشخصا معیار و شاخص های شناخت کارآفرینی در کانون تهیه، تصویب و اجرا می شود و ممکن است با شناسایی سایر مراجع مطابقت داشته یا نداشته باشد. بنابراین شرکت های نوآفرین و خلاق که اثبات کرده اند هنر خلق ایده های ناب و تبدیل آن را به ثروت دارند و موفق به ایجاد ارزش افزوده فوق العاده شده اند و همچنین شرکت هایی که در وضعیت پایدار مدیریتی، حقوقی و مالی قرار دارند و با اصلاحات تکمیلی می توانند الزامات حاکمیت شرکتی و شفافیت را پوشش دهند، توان ورود به این طرح را خواهند داشت. مطابق این طرح مجموع ارزش اسمی سهام قابل عرضه اولیه صد شرکت، 20 هزار میلیارد ریال و ارزش به قیمت عرضه اولیه صد هزار میلیارد ریال برآورد شده است. همچنین پنج شرکت بزرگ نیز در این طرح همراه هستند که حداقل به همین میزان ارزش عرضه اولیه خواهند داشت.
امتیازات ورود
به فرابورس
از جمله امتیازات این طرح می توان به کاهش قابل توجه هزینه های کوچینگ، اصلاح ساختار و کارگزاری، تسهیل و تسریع در حل مشکلات پیچیده با نهادهای دولتی و حاکمیتی، استفاده از وام با نرخ ترجیحی برای تامین هزینه های اصلاح ساختار و اجرای الزامات پیوستن، بهره مندی از تسهیلات مادی و حقوقی کارگزاران و شرکت فرابورس ایران، اجرای برنامه و کمپین های ویژه برای تحقق قيمت حداکثری در عرضه اولیه، تقاضای تضمین شده خرید و نگهداری یکساله سهام از سوی شرکت های عضو طرح و سازمان های حامی، استفاده از رسانه های رسمی و معتبر با شرایط ترجیحی و حمایتی و ... اشاره کرد.
معاون پذیرش و بازارپژوهی فرابورس ایران در نشست خبری تسهیل پذیرش یکصد شرکت کارافرین اصفهان در فرابورس در اصفهان، با اشاره به اینکه از منظر اقتصادی آیتم مورد اهمیت این است که چند درصد شرکت های یک کشور در بازار سرمایه فعال هستند، اظهار کرد: متاسفانه در کشور خلاء اطلاعات برای تصمیم گیری داریم و یارانه های اشتباه و انحراف از مسیر سرمایه در ارائه تسهیلات نشان دهنده این عدم شفافیت است که این مسئله در بازار سرمایه وجود ندارد. به گفته رضا غلامعلیپور، تامین مالی از کانال استقراض از سیستم بانکی تنها یک راه است و این رویه در بازار سرمایه از مسیر انتشار اوراق مشارکت، اجاره و .... وجود دارد. وی با تاکید بر اینکه لازمه تامین مالی از بازار سرمایه برای شرکت ها جلب اعتماد است، اظهار کرد: در بازار سرمایه ابزار اطلاعات و تصمیم گیری براساس شفافیت است و معمولا در افراد در بازار سرمایه آینده یک شرکت را می خرند و هر چه گذشته یک شرکت بهتر مشخص باشد اعتماد در بازار سرمایه راحت تر شکل می گیرد.
فرش قرمز
برای توسعه سفافیت
معاون پذیرش و بازارپژوهی فرابورس ایران با اشاره به شرایط پذیرش شرکت ها در بازار سرمایه، تصریح کرد: برای همه شرکت هایی که بحث شفافیت را برای خود حل کرده و قبول کرده اند، فرش قرمز پهن می کنیم و اگر جایی مدارک و مستندات بیشتری درخواست می شود به جهت شفاف سازی بهتر است. غلامعلی پور تاکید کرد: فرایند سخت گیری در انتخاب شرکت ها برای ورود به فرابورس به این دلیل است که نمی خواهیم اعتماد مردم به این بازار ارز بین برود و سعی داریم بهترین شرکت ها را به لحاظ عملکردی و شفافیت بیشتر اطلاعات پذیرش کنیم، بنابراین پرونده هایی که قبل از پذیرش به بورس و فرابورس ارسال می شود، باید فرایند آماده سازی را جدی بگیرند و از مشاوران دقیق و با صلاحیت بهره ببرند. وی با اشاره به تفویض مسئولیت پذیرش به بورس ها، گفت: بورس یک سازمان نظارتی است، بنابراین دغدغه های آن هم زیاد است، از سوی دیگر دستورالعمل های بورس برای پذیرش در هر تابلویی مشخص است، اما هیئت پذیرش بررسی های محتوایی را مطابق با پارامترهای مشخص انجام می دهد و این پارامترها براساس نوع صنعت متفاوت است، چراکه مقررات حاکم در هر صنعتی متفاوت است. به گفته غلامعلی پور، پذیرش در فرابورس در کمترین زمان ممکن مستلزم ارائه مستندات کامل و جامع از سوی صاحبان صنایع و فعالان اقتصادی است.
وی با اشاره به اینکه فعالان اقتصادی باید در تدوین مستندات بهتر تلاش کنند و اطلاعات و دادههای خود را با دقت و حوصله بیشتر ارائه دهند تا پذیرش آنها در مدت زمان کمتری انجام پذیرد، تاکید کرد: در این فضا تهیه امیدنامه ضرورت دارد، چراکه اطلاعات و مباحث مختلف هر صنعت را فعالان و سرمایه گذاران همان بخش آگاه هستند. معاون پذیرش و بازارپژوهی فرابورس ایران با بیان اینکه صنایعی که برای نخستین بار پا به فرابوس میگذارند، باید بیشتر به معرفی خود بپردازند، توضیح داد: برای مثال در صنعت هتلسازی اطلاعات کاملی در فرابورس وجود ندارد و سرمایه گذار این بخش باید این دادهها را به خوبی ارائه کند. وی ادامه داد: بعد از سال ها استقبال بخش خصوصی برای ورود به بازار سرمایه رو به افزایش است و این نشان می دهد که به سمت شفاف سازی در اقتصاد کشور در حرکت هستیم و به نوعی دیگر انحراف تخصیص منابع را کمتر خواهیم داشت و در این فضا سازمان بورس و فرابورس امروز فرش قرمز را برای شرکت هایی که به این شفافیت اعتقاد دارند، پهن کرده است.
اصفهان؛ استان برتر
اقتصادی کشور
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری اصفهان با اشاره به چشم انداز ۲۰ ساله استان در امور اقتصادی، اظهار کرد: اصفهان باید استان برتر اقتصادی کشور مبتنی بر علم و فن آوری همراه با رشد پایدار متکی بر امنیت اقتصادی و اجتماعی و اکولوژیک شود.
حسن قاضی عسگر با اشاره به برخی ویژگی های اصفهان در افق ۱۴۰۴، گفت: استانی با نهادهای مناسب برای تحقق رشد پایدار اقتصادی، قطب آموزش عالی و تولید علم و فناوری در سطح کشور، استان توانمند در جذب کارآفرینان ایرانی سراسر جهان، استانی برتر در صنعت توریست با اتکا بر منابع فرهنگی، هنری و طبیعی، استانی بهره مند از مدیریت اقتصادی شایسته و هماهنگ در ابعاد عمومی، خصوصی و برتر در شاخص های بهره وری در مقیاس ملی از جمله ویژگی های اصفهان است. وی با بیان اینکه مباحث فوق در کارگروه اشتغال و سرمایه گذاری مطرح شده و ذیل آن کارگروه کانون کارآفرینان در استان تشکیل شده است، تاکید کرد: ماحصل آن شروع این طرح برای ورود 100 شرکت به فرابورس است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری اصفهان با اشاره به مزیت های ورود شرکت ها به بورس، اظهار کرد: سهولت در تامین مالی از طریق انتشار سهام و سایر اوراق بهادار، معافیت های مالیاتی و مالیات کمتر شرکت های پذیرفته شده در بورس، به روزرسانی ارزش شرکت ها در هر لحظه، جلب اعتماد عمومی شرکت های وارد شده در بورس، افزایش اعتبار داخلی و خارجی و تامین مالی، سهولت در استفاده از تسهیلات بانکی و سایر ابزارهای تامین مالی و همچنین سقف بالاتر تسهیلات بانکی برای شرکت های پذیرفته شده در فرابورس از جمله مزیت های این شرکت ها برای ورود به بازار سرمایه است.
چهار چالش
اصلی کارآفرینان
رئیس کانون کارآفرینان اصفهان نیز در این نشست، عمر کوتاه سازمانهای کارآفرین، تامین سرمایه کلان برای طرح های کارفرمایی، نبود رقابت و همکاری و فوبیای شفافیت را چهار چالش اصلی کارآفرینان کشور عنوان کرد و گفت: بازار SMEها فرابورس در جهت رفع این چالش ها ایجاد شده است. محمد گوهریان به اهمیت بکارگیری فرابورس برای سرمایه گذاری صحیح در راستای کارآفرینی، توسعه اقتصادی و تولید بهتر اشاره کرد و گفت: شناسایی شرکت های کارآفرین واقعی با رای اجماع کارگروه تسهیل ویژه، طراحی برنامه اصلاحات حقوقی، مدیریتی و مالی، تسهیل حداکثری دولتی و قبول تعهدات طرح توسط شرکت از جمله چهار مرحله اجرایی این طرح است.
به گفته ایده پرداز طرح اولیه صد شرکت کارآفرین در اصفهان، و شرکت ها برای دریافت اطلاعات کامل می توانند به سایت www.karafarini-esf.ir مراجعه کنند.