خوب است بدانید که واردات بیشتر کالاهای مصرفی ( و نه مواد اولیه کارخانجات) توسط مسافران مجاز است. البته اگر قوانین مربوط به واردات این نوع کالاها را رعایت کنید، از پرداخت عوارض گمرک هم معاف هستید. در این گزارش جزییات واردات چمدانی کالا و به صرفه بودن یا نبودنشان را به شما میگوییم:
چقدر دارو بخرم؟
اگر بیماری در خانوادهتان وجود دارد و میخواهید برایش از خارج از کشور دارو تهیه کنید، باید بدانید که باید نسخه بیمار را به همراه داشته باشید تا به شما اجازه دهند دارویش را به صورت چمدانی وارد کنید. مقررات گمرکی ایران میگوید مسافران به هنگام ورود به ایران میتوانند تنها چند قلم داروی مورد نیاز خود را همراه داشته باشند. حداکثر میزان دارویی که مسافران میتوانند بدون پرداخت هزینههای گمرکی با خود به ایران بیاورند، شامل سه بسته قرص یا کپسول، ١٠ شیشه آمپول، ٥شیشه شربت، ٥ بسته کرم، پماد یا ژل و ٥ شیشه قطره است. البته یادتان باشد که برخی داروها را بدون نسخه معتبر پزشک به هیچ عنوان نمیتوانید به ایران وارد کنید. داروهای مخدر، روانگردان و بیهوشی از جمله این داروها هستند و همچنین ترخیص داروهای بنزودیازپن که داروهای ضد اضطراب و آرامبخش است مشروط به تشخیص کارشناس گمرک میتواند وارد شود. البته داروهایی که مصرف سقط جنین دارند مانند پروستاگلاندینها ورودشان به ایران مجاز نیست.
سوغاتی فناوری، فقط دست دوم!
اگر شما عشق فناوری هستید و ترجیح میدهید کالاهایی مانند موبایل، کامپیوتر، هدفون، ابزار واقعیت مجازی و ... را از کشورهای خارجی خریداری کنید و به ایران بیاورید باید به چند نکته توجه کنید. درباره کالاهایی غیراز موبایل یادتان باشد که نمیتوانید آنها را به صورت نو و آکبند به ایران وارد کنید و تا قبل از رسیدن به فرودگاه باید دستگاه مورد نظرتان را از حالت آکبند خارج کنید!
مهدی میرمهدی، رئیس اتحادیه فناوران رایانه در این زمینه به «شهروند» میگوید: «ورود کالاهای آیتی برای مصرف شخصی امکانپذیر است، اما یک شرط مهم دارد. شما در صورتی که بخواهید لپتاپ یا کامپیوتری از کشور دیگری به همراه خود بیاورید فقط به شرط اینکه آن کالا آکبند نباشد میتوانید آن را به ایران بیاورید. به عبارتی مسافران خارج از کشور تنها و تنها برای اجناس کارکرده اجازه واردات دارند. بهعنوان مثال اگر شما لپتاپی را در کشور دیگر خریداری کنید تنها در صورتی که در همان کشور مورد استفاده شما قرار گیرد امکان ورود به کشور را دارد.
با این وجود رئیس اتحادیه فناوران رایانه معتقد است واردات کالاهای بازار کامپیوتر توسط مسافران چندان رایج نیست زیرا بسیاری از مسافران نمیدانند که آن کالاها اصلا در ایران پشتیبانی میشوند یا در صورت خراب شدن قطعاتشان وجود دارند یا نه؟ او تأکید میکند اگر مسافری میخواهد این نوع کالاها را وارد کند از موجود بودن آن در بازار ایران اطمینان حاصل کند.
درباره موبایل هم هر مسافر تنها میتواند یک گوشی را بدون پرداخت گمرکی وارد ایران کند و البته برای ریجستر کردن آن باید در یک سامانه گمرک به نام همتا ثبتنام کند و مشخصات گوشی را وارد کرده تا اپراتورهای ایران به آن گوشی خدمات بدهند.
مسافران ایرانی
بیشتر چه قطعات خودرویی را وارد میکنند؟
مسافران میتوانند قطعات خودرو را بدون محدودیت خاص وارد کنند، اما علیرضا نیکآیین، عضو هیأت مدیره اتحادیه مکانیسینهای خودرو به «شهروند» میگوید: «افرادی که از این راه قطعات خودرو وارد میکنند، دو دستهاند؛ کسانی که برای خودروهای خود نیاز به قطعهای دارند و در بازار موجود نیست و افرادی که قطعات خودرو را به صورت چمدانی وارد میکنند.» او در ادامه توضیح میدهد: «واردات مسافری برای خودروهای داخلی نیست، چراکه عدهای دلال برای سودآوری بیشتر، قطعات خودروهای خارجی را وارد میکنند که البته حجم آن وسیع نیست.»
نیکآیین با اشاره به اینکه کمبود قطعه در کشور موجب قاچاق شده است، ادامه میدهد: «کمتر کسی حاضر است برای واردات چمدانی قطعات گمرکی اقدام کند، زیرا هزینه اضافه بار زیاد بوده و تنها برای معدودی خودروهای خاص این کار مقرونبهصرفه است.»
او به «شهروند» میگوید: «واردات قطعات الکترونیک خودرو توسط مسافران ایرانی رایجتر است و واردات سایر قطعات توسط مسافران بهصرفه نیست.»
موجودات زندهتان را به قرنطینه میفرستند
اگر میخواهید موجود زندهای را از خارج کشور وارد کنید، باید بدانید که این کار دردسرهای خاص خودش را دارد. گلها و گیاهان طبیعی یا حیوانات اگر بخواهند به صورت زنده وارد ایران شوند، باید در قرنطینههای گمرک بررسی شوند، تا اگر بیماری ناشناخته و مشکل خاصی نداشتند، اجازه واردات آنها داده شود، اما اگر میخواهید گل مصنوعی وارد کنید، تا هر اندازه که بار مجاز داشته باشید، میتوانید به صورت چمدانی وارد کنید. البته ناصر کیا دربندسری، رئیس اتحادیه گل و گیاه تهران به «شهروند» میگوید: بیشتر مسافران گلهای مصنوعی را از چین وارد میکنند و در فروشگاههای مجازی میفروشند، اما واردات گل مصنوعی یا طبیعی بهصرفه نیست، زیرا قیمتهای جهانی آن با قیمتهای ایران تفاوت چندانی ندارد.»
تنها تا ١٥٠ گرم طلای خارجی بخرید
برای وارد کردن زیورآلات به ایران هم اما و اگرهایی وجود دارد. اگر میخواهید زیورآلات بدلی وارد کنید، میتوانید تا حدی که بار مجاز همراه مسافر است، زیورآلات داشته باشید، اما برای طلا تنها میتوانید ١٥٠گرم طلا از خارج کشور بخرید و با خود به همراه داشته باشید.
اگر بیشتر از ١٥٠ گرم طلا به همراه داشته باشید، مطابق مقررات گمرکی ایران باید عوارض واردات بدهید. محمد کشتیآرای، رئیس اتحادیه طلا و جواهر کشور با اعلام این موضوع به «شهروند» میگوید: «مسافران باید به این نکته توجه کنند که خروج یا ورود طلا به صورت آبشده و شمش طلا ممنوع است و افراد تنها میتوانند فلزات گرانبها مانند طلا را به صورت زیورآلات به کشور وارد کنند.»
لوازم خانگی خارجی نخرید
وقتی خارج میروید، لوازم خانگی نخرید! براساس مقررات گمرک مسافران میتوانند لوازم خانگی برقی، نفتی و گازی و هر آن چیزی که در آشپزخانه وجود دارد، وارد کنند، اما اگر میزان بار مجازتان بیشتر از ٣٠ کیلوگرم شد، باید هزینه حمل هوایی بدهید. محمد طحانپور، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی دراینباره به «شهروند» میگوید: «واردات لوازم خانگی اگرچه برای مسافران ممنوعیتی ندارد، اما نمیتواند مقرونبهصرفه باشد، بهویژه اگر بخواهید به صورت هوایی به ایران بیایید و هزینه سنگین حمل بار همراه مسافر را متقبل شوید.»
او توضیح میدهد: «واردات مسافری لوازم خانگی از مرزهای زمینی توجیه اقتصادی دارد، مثلا اینکه شما با خودروی خودتان به ترکیه یا امارات سفر کرده باشید و لوازم خانگی مورد نیازتان را بیاورید، مشکلی پیش نمیآید، اما برای حمل هوایی آنقدر هزینه سنگین میشود که خیلیها ترجیح میدهند لوازم خانگی مورد نیازشان را بهویژه لوازم خانگی بزرگتر را از بازار ایران تهیه کنند.»
طحانپور البته به مخاطبان «شهروند» توصیه میکند برای خرید باصرفهتر لوازم خانگی به بازارچههای مرزی مانند بانه مراجعه کنند.