بازار مسکن پس از نوسانات افزایش در زمستان سال گذشته، در اولین ماه از سال جاری آرام شد. فروردین امسال انتظارات تورمی ناشی از نگاه سنتی به بازارها از جمله بازار مسکن اثری بر نرخ‌های قطعی نداشت. مطابق انتظار، قیمت‌های پیشنهادی در بازار ملک از اواسط فروردین‌ماه افزایش داشت اما نرخ‌های قطعی فقط ۲/۰‌درصد رشد کرد. در حال حاضر میانگین قیمت مسکن در تهران ۸۱‌میلیون و ۶۳۰ هزار تومان در هر مترمربع است.
آمار بازار مسکن شهر تهران در فروردین امسال نشان می‌دهد تورم این بخش به حدود نصف رشد نرخ‌ها در بازار اجاره و تورم عمومی رسیده است. به نظر می‌رسد عواملی همچون تکمیل ظرفیت بازار مسکن، هزینه‌بر شدن نگهداری دارایی‌های ثابت با اعمال مالیات‌هایی همچون مالیات خانه‌های خالی و عایدی سرمایه، برنامه ساخت بیش از ۵/۲‌میلیون واحد مسکونی و تصویب طرح «ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها» اثرات تورمی بر بازار ملک را تا حد زیادی از بین برده است.
فروردین امسال نرخ رشد نقطه به نقطه بازار مسکن در پایتخت ۹/۲۲‌درصد گزارش شد. این در حالی است که تورم اجاره‌بها ۲/۴۵‌درصد و تورم نقطه به نقطه کالاها و خدمات در کشور ۵/۵۵‌درصد بود.
گزارش‌های میدانی نیز نشان می‌دهد نوسانات افزایشی ماه‌های پایانی سال گذشته بر بازار ارز تاثیر واقعی بر قیمت آپارتمان ایجاد نکرده است. اگرچه نرخ‌های اعلامی از سوی فروشندگان مسکن دستخوش تغییر ۱۰ تا ۱۵‌درصد شده، قیمت‌های رسمی مطابق آمار بانک مرکزی از قیمت‌های پیشنهادی تبعیت نکرده است؛ به طوری که نرخ رشد قیمت هر متر خانه در پایتخت در فروردین ۱۴۰۲ فقط ۲/۰‌درصد رشد داشت و از ۴/۸۱ میلیون تومان در اسفندماه به ۶/۸۱ میلیون تومان در فروردین‌ماه رسید.
با توجه به شرایط موجود، طرف تقاضا از بازار ملک عقب‌نشینی کرده است. سرمایه‌گذاران ملکی به دلیل کمرنگ شدن انتظارات افزایشی در این بازار فعلا اقدام به خرید نمی‌کنند. متقاضیان تبدیل به احسن نیز تحت تاثیر نبود مشتری و عدم نقدینگی برای تامین مابه‌التفاوت واحد خود با واحد مدنظر حضور پررنگی در بازار مسکن ندارند به طوری که فروردین امسال فقط ۱۵۰۸‌فقره معامله مسکن در تهران انجام شد که کمترین میزان از سال ۱۳۹۹ تاکنون محسوب می‌شود.
بررسی‌های میدانی و مشاهده قیمت‌های اعلامی نشان می‌دهد تغییر قابل ملاحظه‌ای در نرخ‌های خرید و فروش ایجاد نشده است. میانگین قیمت مسکن در ۱۶‌منطقه از مناطق ۲۲‌گانه پایتخت نیز کمتر از میانگین قیمت کل شهر تهران بود. دلیل اصلی این موضوع فاصله ایجاد شده بین سطح قیمت مناطق یک تا ۶ با قیمت سایر مناطق است. در شرایطی که قیمت هر متر خانه در منطقه یک تهران ۱۵۰‌میلیون و ۴۲۰‌هزار تومان است در منطقه ۱۸ به عنوان ارزان‌ترین منطقه تهران این عدد ۴۲‌میلیون و ۳۶۰ هزار تومان گزارش شد که فاصله ۲۵۵‌درصدی قیمت بین ۲ منطقه مذکور را نشان می‌دهد.
طی یک ماه گذشته قیمت مسکن در منطقه یک تهران که شاخصی برای ارزیابی وضعیت بازار ملک از منظر سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود اندکی کاهش یافته است. از ۶ منطقه پرمعامله تهران در فروردین شامل مناطق ۵، ۱۰، ۴، ۲، ۷ و ۱۴ قیمت در ۳ منطقه کاهش و در ۳ منطقه افزایش داشت. البته نوسانات در این محدوده‌ها جزئی بود.
کارشناسان و فعالان بازار مسکن معتقدند اگر شوک‌های بیرونی به این بازار وارد نشود، نیمه اول سال جاری می‌تواند فاز نخست آرامش بازار ملک باشد. از جمله اقداماتی که در دستور کار دولت قرار دارد، ساماندهی سکوهای اینترنتی فروش املاک است. وزارت راه‌و‌شهرسازی قصد دارد سامانه‌های خرید و فروش مسکن را به سامانه خودنویس تحت مدیریت خود متصل کند.
کیانوش گودرزی رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران در تحلیل شرایط فعلی و پیش‌بینی آینده بازار مسکن به ایسنا گفت: در حال حاضر مشاوران املاک در رکود کاری به سر می‌برند و بازخوردهایی هم که از بازار مسکن دریافت می‌کنیم تحرکی را در آینده نزدیک نشان نمی‌دهد. علت اصلی آن به کاهش توان متقاضیان مصرفی مربوط می‌شود. پیش‌بینی من با توجه به شرایط موجود این است که به سمت کسادی حرکت می‌کنیم و اتفاق خاصی در نیمه اول سال جاری نخواهد افتاد. البته این رکود برای صنف مشاوران املاک و بخش مسکن به عنوان یک حوزه پیشران، جالب نیست و تبعات منفی برای اقتصاد کشور دارد.
او افزود: اگر دولت بتواند عرضه مسکن را افزایش دهد و صنعت اجاره را نیز راه‌اندازی کند می‌توان امیدوار بود که قیمت‌ها در سطح فعلی با تغییرات اندک قرار بگیرد یا حداقل شاهد نوسانات جزئی در این بازار باشیم اما گردش اقتصادی در بازار مسکن نباید متوقف شود چرا‌که اشتغال این حوزه را به چالش می‌کشد. هم‌اکنون شاهد نوعی موازی‌کاری با بخش خصوصی هستیم. به طور مثال ایجاد سامانه خودنویس در وزارت راه‌و‌شهرسازی تبعات منفی برای اشتغال بازار ملک خواهد داشت و اگر رکود فعلی در این بازار ادامه پیدا کند علاوه بر آنکه اثرات اجتماعی و اقتصادی به وجود می‌آورد ممکن است قیمت مسکن را تحت تاثیر قرار دهد.
بررسی‌ها حاکی از آن هستند که بازار مسکن در شرق تهران، همانند سایر نقاط پایتخت، در ماه‌های اخیر با نوساناتی همراه بوده است. قیمت‌ اجاره خانه در سال‌های گذشته با افزایش چشمگیری روبه‌رو شده است.
برای اجاره یک واحد ۹۰‌متری در محله نارمک که ۱۸‌سال از ساخت آن می‌گذرد به ودیعه ۴۰۰‌میلیون تومانی نیاز دارید. اجاره این واحد ماهانه ۱۳‌میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.
با یک‌میلیارد و ۲۰۰‌میلیون تومان می‌توانید در محله نارمک یک واحد ۷۱‌متری ۱۳‌ساله را رهن کامل کنید. همچنین آپارتمان دیگری در همین محله تهران با ودیعه ۸۰۰‌میلیون تومانی و کرایه ماهانه ۱۵میلیون تومان اجاره داده می‌شود. این واحد نوساز و متراژ آن ۷۵‌متر است.
یک آپارتمان ۱۸‌ساله ۸۰ متری در تهرانپارس غربی با ۲ اتاق خواب با ۱۵۰‌میلیون تومان ودیعه و کرایه ماهانه ۱۲‌میلیون تومان قابل اجاره است.
اگر سرمایه‌ای حدود ۶۰۰‌میلیون تومان دارید می‌توانید یک واحد آپارتمان ۶۰ متری در تهرانپارس را که ۵ سال از ساخت آن می‌گذرد، رهن کامل کنید.
برای اجاره یک واحد آپارتمان ۷۰ متری با سن ۲۰سال در تهرانپارس شرقی به ۵۰۰‌میلیون تومان ودیعه نیاز دارید. اجاره این واحد ماهانه ۱۰۰‌هزار تومان است.
آپارتمان دیگری در محله اختیاریه با زیربنای ۱۰۵متر و ۲ اتاق خواب و ساخت سال ۱۴۰۱ با ودیعه ۸۰۰‌میلیون تومان و کرایه ماهانه ۴۳‌میلیون تومان قابل اجاره است.
با ودیعه ۳۵۰‌میلیون تومان می‌توان یک خانه ۸ ساله را با متراژ ۶۰ متر در شمیران نو اجاره کرد. کرایه ماهانه این خانه ۱۰۰ هزار تومان است.
در محله پاسداران با سرمایه ۸۰۰‌میلیون تومان می‌توانید یک واحد آپارتمان نوساز با متراژ ۹۰‌متر اجاره کنید. کرایه ماهانه این واحد ۳۰‌میلیون تومان است.
اگر ودیعه‌ای حدود ۳‌میلیارد و ۳۰۰‌میلیون تومان دارید، می‌توانید یک واحد آپارتمان ۱۴۵ متری ۳ساله را در محله پاسداران رهن کامل کنید.
اجاره آپارتمان ۹۷‌متری نوساز در تهران‌نو با ۲ اتاق خواب به ۴۰۰ میلیون تومان ودیعه نیاز دارد. کرایه این واحد ماهانه ۲۲ میلیون تومان است. برای رهن کامل یک واحد ۱۴ ساله با زیربنای ۶۵ متر در نظام‌آباد به ۶۰۰ میلیون تومان سرمایه احتیاج دارید.