فاز دوم پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس که لقب بزرگ‌ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان را یدک می‌کشد روز پنجشنبه به بهره‌برداری رسید. پروژه‌ای که اردیبهشت 96 افتتاح شد. و اینک با راه‌اندازی فاز دوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس، میزان تولید بنزین یورو ۵ از ۱۲ به ۲۴ میلیون لیتر در روز و تولید نفت گاز نیز از ۴ به ۸ میلیون لیتر در روز می‌رسد. پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس سبب ایجاد موازنه مثبت تولید و مصرف بنزین شده و با راه‌اندازی فاز سوم، امکان برقراری صادرات بنزین نیز فراهم می‌شود. طبق وعده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) قرار است فاز سوم این پالایشگاه تا پایان امسال به بهره‌برداری برسد. به اعتقاد کارشناسان پروژه پالایشگاه ستاره خلیج فارس یک پروژه کم‌نظیر در منطقه و جهان است.

 

پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس نخستین پالایشگاه طراحی‌شده بر اساس خوراک میعانات گازی کشور با ظرفیت پالایش ۳۶۰ هزار بشکه در روز در قالب سه فاز ۱۲۰ هزار بشکه‌ای با هدف تولید بنزین، گازوئیل، گاز مایع و سوخت جت در ۲۵ کیلومتری غرب بندرعباس در زمینی به مساحت ۷۰۰ هکتار احداث شده است. تولید روزانه ۳۶ میلیون لیتر بنزین با کیفیت یورو5، ۱۴ میلیون لیتر گازوئیل سبک و سنگین، بیش از ۳ میلیون لیتر سوخت جت، بیش از ۴ میلیون لیتر گاز مایع، ۱۳۰تن گوگرد جامد و ۴۲۵ تن هیدروژن از محصولات نهایی این پالایشگاه به شمار می‌رود. حسن روحانی رئیس جمهوری در مراسم افتتاح فاز دوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس، با بیان اینکه امروز یکی از مقاطع تاریخی مهمی است که در آن قرار داریم، اظهار داشت: اگر امروز دشمنی علیه ما توطئه کرده، ما باید با تهدید دشمن مقابله کرده و در برابر آن بایستیم و ثانیاً آن را به فرصت تبدیل کنیم. تحریم، فشار و سختی برای زندگی مردم خواهد بود اما در عین حال فرصتی برای ابتکارات، خلاقیت، تولید و افتخارآفرینی در برابر قدرت‌های زورگوی جهان است.
وی افزود: جایگاه استراتژیک ایران و امنیتی که در سایه ایثار و فداکاری مردم و نیروهای مسلح به وجود آمده، بسیار حائز اهمیت است و اگر وضعیت کشور را با برخی کشورهای منطقه و حتی برخی کشورهای جنوبی خلیج فارس مقایسه کنیم، می‌بینیم که شرایط بسیار خوبی داریم. روحانی تصریح کرد: یکی از سران همین کشورهای جنوبی خلیج فارس به من می‌گفت که سالانه 9 میلیارد دلار برای حضور امریکا در منطقه به آنها پرداخت می‌کنیم و این در حالی است که امریکا به جای اینکه برای حضورش در منطقه و برقراری پایگاه برای منافع نامشروعش، هزینه پرداخت کند، هم در منطقه حضور داشته، هم دخالت می‌کند و هم برخی از این قبیل کشورها را سرکیسه می‌کند.


وی ادامه داد: همان مسئول به من می‌گفت که ترامپ به او زنگ زده و گفته که این پول‌ها کم است و باید با توجه به ذخایری که دارید پول بیشتری به ما دهید.
رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه باید کاری کنیم که پیشانی دشمنان به سنگ بخورد، افزود: ما امروز در برابر یک مشت آدم قلدرمآب که دارای محاسبات غلط نسبت به کل جهان و از جمله ایران هستند، قرار داریم و این در حالی است که شاید بگوییم آنها با برجام ایران مخالفند اما می‌بینیم که در چین و اروپا و سایر نقاط نیز اینگونه هستند و در حقیقت آدم‌هایی روی کار آمده‌اند که به هیچ چیز متعهد نبوده و هیچ پیمانی برایشان ارزشمند نیست. وی با اشاره به اینکه امروز بین امریکا و نزدیک‌ترین متحدانش مانند کانادا، مکزیک و اتحادیه اروپا، فاصله بسیاری افتاده است، گفت: آنها نسبت به ما کینه طولانی و بلندمدت دارند، به گونه‌ای که یکی از سران حکومت فعلی امریکا عنوان می‌کرد که ما باید ریشه ملت ایران را بخشکانیم.
روحانی تأکید کرد: ما در این مقطع هم باید احساس قدرت کرده، سینه را سپر کنیم و در برابر بدخواهان بایستیم و صبر و تحمل داشته باشیم و سست نشویم و گله‌ها و شکایت‌ها و فاصله‌هایی که همواره در جامعه ما میان اقشار و گروه‌های مختلف وجود داشته را کنار بگذاریم.رئیس جمهوری اظهار داشت: البته همواره اختلافات در کشور ما وجود داشته و مربوط به حزب یا گروه‌های سیاسی نمی‌شود و در کوچکترین مناطق هم بر سر موضوعات مختلف اختلافات و سلیقه‌های گوناگون بوده است اما هنگامی که دشمن در برابر ما قرار می‌گیرد و می‌خواهد ملت را شکسته و عظمت ما را خرد کنند، ما یک ملت واحد هستیم.
امروز روزی نیست که به بازارها هجوم ببریم
رئیس جمهوری با بیان اینکه امروز روز امتحان برای همه ماست، گفت: باید شجاعانه و پرتلاش مقاومت و ایستادگی کنیم و نباید در برابر تلاش‌های دشمن برای تحریم دستپاچه شویم. امروز روزی نیست که به بازارها هجوم ببریم و دو برابر قبل خرید کنیم یا انبارها را از کالا پر کنیم، بلکه اکنون زمان آن است که بازارها را پر از کالا و رنگین کنیم. وی افزود: در سه ماهه نخست امسال درآمد ارزی و حتی مخارج و هزینه‌کردهای دولت نه تنها از پارسال کمتر نشده، بلکه افزایش نیز داشته است و به‌عنوان مثال بودجه عمرانی تخصیص یافته در بهار امسال نسبت به زمان مشابه پارسال 30 برابر رشد داشته است. رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه دلیلی برای نگرانی وجود ندارد، اظهارداشت: اصلاً فرض را بر این می‌گذاریم که دوران سختی آغاز شده است، آیا باید خودمان را ببازیم و دنبال مقصر بگردیم و تقصیرها را به گردن یکدیگر بیندازیم؟
وی افزود: اگر رشد و پیشرفت‌هایی که در همین 5 سال گذشته داشته‌ایم، نگاه کنید، می‌بینیم که پیشرفت‌های قابل افتخار زیادی داریم؛ در این 5 سال تولید بنزین کشور به 45 درصد افزایش یافته و تولید بنزین با استاندارد یورو 4 و یورو 5، بیش از 12 برابر شده و دیگر نه تنها به واردات گازوئیل نیاز نداریم بلکه توان صادرات گازوئیل را نیز داریم و در حالی که تا چند سال پیش در زمستان‌ها ناچار از واردات گاز بودیم، در حال حاضر توان صادرات گاز حتی در زمستان را نیز داریم، پس چرا باید به جای افتخار کردن به این دستاوردها یأس و ناامیدی را به جامعه تزریق کنیم؟
وی با بیان اینکه امروز زمان کمک به یکدیگر و تلاش برای عبور از مشکلات است، نه زمان تسلیم یا مچ‌گیری، تصریح کرد: آیا نباید به راه‌اندازی دو فاز از پالایشگاه ستاره خلیج فارس به فاصله یک سال، افتخار کنیم.
روحانی با بیان اینکه باید میزان مصرف بنزین را مدیریت کنیم، خاطرنشان کرد: در کجای دنیا سراغ دارید که یک کشور 80 میلیونی روزانه 80 میلیون لیتر مصرف بنزین داشته باشد، اینها سرمایه کشور هستند که باید با سرمایه‌گذاری برای آینده بهتر کشور مورد استفاده قرار بگیرند.
اگر 6 ماه در برابر توطئه‌های دشمنان ایستادگی کنیم، آنها منکوب می‌شوند
دکتر روحانی افزود: باید هزینه بدخواهی‌های دشمنان را افزایش دهیم و قدرت خود را به رخ آنها بکشیم. اگر 6 ماه در برابر توطئه‌های دشمنان ایستادگی کنیم، آنها منکوب و خسته شده و در برابر اراده ملت ایران تسلیم خواهند شد. برای این منظور باید در کنار خودکفایی و ایستادگی از سرمایه‌ها و داشته‌های کشور نیز به بهترین نحو ممکن استفاده کنیم.
همه دستگاه‌های دولتی و نهادهای عمومی و نظامی باید سرمایه‌های خود را به مردم واگذار کنند
رئیس جمهوری اظهارداشت: برای ساخت پالایشگاهی مثل ستاره خلیج فارس، میلیاردها یورو هزینه شده است و امروز باید راه را برای حضور مردم در این عرصه باز کنیم و سهام چنین مجموعه‌هایی را به مردم واگذار کنیم. همه دستگاه‌های دولتی و نهادهای عمومی و نظامی باید سرمایه‌های در اختیار خود را به مردم واگذار کنند تا هم مردم ثروتمند شده و هم به آینده امیدوار شوند و پول‌های سرگردان نیز در مسیر صحیح تولید به کار گرفته شود.
روحانی با تأکید بر اینکه جذب سرمایه‌های مردم به مسیر صحیح تولید وظیفه دولت، نیروهای مسلح، نهادهای عمومی و همه ارگان‌های نظام است، گفت: برای این منظور مصوبه خوبی نیز در جلسه مشترک سه قوه داشتیم که به تأیید رهبر معظم انقلاب نیز رسیده است تا همه نهادها سهام شرکت‌ها و مجموعه‌های در اختیار خود را به مردم واگذار کنند. وی اضافه کرد: در نمایشگاه نفت و گاز که چندی پیش برگزار شد، اعلام شد صنعت نفت کشور، آمادگی انتشار 6 میلیارد دلار اوراق مشارکت را دارد که این مسأله می‌تواند علاوه بر ایجاد اشتغال سرمایه‌های مردم را نیز به مسیر صحیح تولید هدایت کند.
خودکفایی بنزین باید در خودروسازی‌ها پیگیری شود
همچنین در این مراسم بیژن زنگنه وزیر نفت با اشاره به لزوم کاهش مصرف بنزین در کشور گفت: با افتتاح فاز دوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس روزانه ۲۴ میلیون لیتر بنزین در این پالایشگاه تولید می‌شود، اما نمی‌توانیم سالی یک فاز برای افزایش مصرف بنزین در کشور در مدار قرار دهیم و باید پس از این خودکفایی بنزین، این خودکفایی در کارخانه‌های خودروسازی پیگیری شود. وی افزود: اگرچه بنزین و نفت‌گاز باکیفیت در کلانشهرها توزیع می‌شود و طرح‌های افزایش کیفیت فرآورده‌های نفتی به منظور افزایش کیفیت هوا یکی پس از دیگری به بهره‌برداری می‌رسد، اما مهار و مدیریت مصرف بنزین در داخل کشور امری حیاتی است.
وزیر نفت با اعلام بهره‌برداری از فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس در زمستان امسال گفت: ، تولید بنزین یورو۴ در سال۹۲، سه میلیون و ۴۰۰ هزار لیتر در روز بود که این مقدار در سال ۹۶ به روزانه ۲۸میلیون لیتر رسید و این رقم امسال با ۱۴ برابر افزایش به ۵۴ میلیون لیتر در روز می‌رسد، همچنین تولید بنزین پایه کشور از رقم روزانه ۵۹ میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر هم‌اکنون به ۹۰ میلیون لیتر رسیده است. وی با اشاره به اینکه بیشترین تهدید امریکا در دوره پیشین تحریم‌ها متوجه بحث سهمیه‌بندی بنزین بود، خاطرنشان کرد: با اجرای پروژه احداث پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس به‌عنوان یک طرح مهم در جهت اقتصاد بزرگترین گام برداشته شد و در صورتی که راه‌اندازی نمی‌شد ۳۶۰ هزار بشکه خوراک میعانات گازی این پالایشگاه را باید به زحمت صادر می‌کردیم.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس نماد تلاش مهندسان ایرانی است
سردار عبادالله عبداللهی فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیا(ص) نیز، گفت: شرایط امروز ما سخت‌تر از دوران دفاع مقدس نیست و خوشبختانه در حوزه‌های مهم اقتصادی پیشرفت خوبی داشته‌ایم.
وی اظهار کرد: در سال ۹۷ بر اساس اولویت ۴۰ پروژه با رقمی بالغ بر ۱۲۰ هزار میلیارد تومان در دست اجرا داریم که ۱۰۰هزار میلیارد تومان از این رقم مربوط به صنعت نفت است و در دستور کار قرار دارد. وی بنزین تولید شده در پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس را جزو باکیفیت‌ترین بنزین‌های تولیدی برشمرد و گفت: احجام این پروژه بسیار متفاوت از دیگر پالایشگاه‌های کشور بوده و از نظر محیط و حجم برابر با سه فاز پارس جنوبی است.
فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیا(ص) با بیان اینکه بیش از ۸۰ درصد طراحی و تأمین تجهیزات، ساخت و راه‌اندازی پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس با استفاده از نیروها و امکانات داخلی بوده است، گفت: در این پروژه عظیم ۱۰هزار نیروی متخصص برای ساخت پالایشگاه آمادگی پیدا کردند.