اقتصاد بازار: مدیر برنامه ریزی و کارآفرینی سازمان نظام مهندسی کشاورزی ایران راندمان بخش کشاوزی را پایین ارزیابی کرد و گفت: 25 درصد محصولات کشاورزی به ضایعات تبدیل می شود که به ازای هر کیلو سه هزار تومان، سالانه 75 هزار میلیارد تومان هدررفت این بخش است.
به گزارش پایگاه خبری اقتصاد بازار، اسدالله ابراهیمی در سمینار آموزشی آشنایی با GAP در بخش کشاورزی، اظهار داشت: اتلاف منابع تولید و بهره برداری نامناسب از منابع آب، خاک و ماشین آلات و نبود نظام خدمات فنی برای نظام بخشی به فرآیند های مهندسی در مصرف نامناسب نهادهای کشاورزی از چالش های این بخش است.
وی اضافه کرد: بالا بودن هزینه های تولید و رعایت نکردن استانداردهای فنی از دیگر چالش های بخش کشاورزی است که باعث تولید 25 درصد ضایعات این بخش است.
مدیر برنامه ریزی و کارآفرینی سازمان نظام مهندسی کشاورزی ایران با مقایسه وضعیت تحصیلی کشاورزی ایران با سایر کشورها، بیان داشت: 45 درصد کشاورزان ایران بی سواد، 34 درصد دارای تحصیلات ابتدایی، 17 درصد سیکل و 7 درصد بالاتر از دیپلم تحصیلات دارند.
وی اضافه کرد: 40درصد کشاورزان کانادا دارای تحصیلات دانشگاهی در رشته کشاورزی اندو این آمار در ژاپن 23 درصد، فنلاند 20 درصد، دانمارک 19 درصد، ایسلند 12 درصد و در ایران کمتر از 5 درصد است.
ابراهیمی با اشاره به اینکه 25 درصد از دانش اموختگان رشته کشاورزی در واحدهای کشاورزی پذیرش شدند، افزود: ضریب نفوذ اشتغال دانش آموختگان بخش کشاورزی بسیار کمتر از میزان خروجی دانشگاه ها در رشته کشاوری است.
وی با اشاره به اینکه استان اصفهان قطب محصولات گلخانه ای است، افزود: یک هزار میلیارد تومان برای توسعه گلخانه ها اختصاص یافته و حداقل 10 درصد این بودجه باید صرف فرهنگ سازی این محصولات شود.
مدیر برنامه ریزی و کارآفرینی سازمان نظام مهندسی کشاورزی ایران GAP در استاندارد ملی را شامل عملیات مربوط به مدیریت تولید محصولات کشاورزی همچون کاشت، داشت، برداشت، جداسازی، بسته بندی، نگهداری و حمل و نقل در زمینه کاربرد توصیه های لازم و با در نظر گرفتن جوانب اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی برای کاهش آلاینده‌های فیزیکی، شیمیائی، میکروبیولوژی که برای دستیابی به هدف امنیت و ایمنی غذائی و ملزومات خاص در زنجیره غذایی عنوان کرد.
وی افزود: GAP اصولی است که به فرآیند های قبل حین و بعد از برداشت محصول اعمال شده و به تولید محصول ایمن و سالم کشاورزی با رعایت جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی پایدار منجر می شود.
ابراهیمی تاکید کرد: مدیریت دانش به عنوان مدیریت اطلاعات در حوزه کشاورزی وجود ندارد و در گام نخست باید مستندسازی از تمامی بخش های کشاورزی صورت گیرد.
وی اهداف ایران گپ را به حداقل رساندن آلودگی فیزیکی، شیمیایی و میکروبیولوژیکی محصولات کشاورزی، بهبود راندمان مصرف و کاربرد کود و سموم کشاورزی، ایمنی زیستی و حفاظت از محيط زيست در فعالیت های کشاورزی، ارتقای کیفیت بهداشتی محصول تولیدی، دستیابی به امنیت و ایمنی غذایی، بسترسازی برای استقرار نظام پایش، گواهی و رهگیری محصولات کشاورزی و ارتقای بهداشت حرفه ای کشاورزی، استانداردسازی فرایند تولید محصولات با هدف تولید محصولات گواهی شده سالم عنوان کرد.
مدیر برنامه ریزی و کارآفرینی سازمان نظام مهندسی کشاورزی ایران عناصر تشكيل دهنده GAP را شامل مديريت تلفيقي محصول الگوی کشت، مديريت تلفيقي آفات نظام مديريت كيفيت،سیستم شناسایی نقاط بحرانی و بررسی خطرات ناشی از آن، سلامت، ايمني و رفاه كارگران برشمرد و گفت: چک لیست های کنترلی ایران گپ شامل قابلیت ردیابی ثبت سوابق، واریته ها و پایه ها، تاریخچه و مدیریت مکان تولید، مدیریت خاک، استفاده از کود، حفاظت و نگهداری از محصول، برداشت، تیمارهای پس از برداشت، مدیریت فاضلاب وآلاینده ها، سلامت، ایمنی و رفاه کارگران، مباحث زیست محیطی، فرم شکایت و ممیزی داخلی است.