پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد بازار

امروز: پنجشنبه 9 فروردین 1403, 18 رمضان 1445, Thursday 28 March 2024
کد خبر: 11170
منتشر شده در چهارشنبه, 02 بهمن 1398 13:45
تعداد دیدگاه: 0
برای دومین‌بار در دو هفته اخیر انجام شد

وزیر خارجه عمان، کشوری که یادآور میانجی‌گری میان ایران و آمریکا در پرونده‌های حساس است، دیروز برای دومین بار در دو هفته گذشته، وارد تهران شد. سخنگوی وزارت خارجه روز دوشنبه از سفر یک مقام بلند‌پایه منطقه‌ای به تهران خبر داده‌بود. «دنیای اقتصاد» دلیل رفت‌وآمد بن‌علوی به تهران را بررسی کرده ‌است. همزمان، ولی‌ نصر، کارشناس برجسته روابط بین‌الملل در یادداشتی که در روزنامه «نیویورک تایمز» منتشر شد، دلایل ناکامی دیپلماسی ترامپ در برابر ایران را تحلیل کرده ‌است.  

 
میانجی عمانی دوباره در تهران

وزیر مسوول در امور خارجه عمان دیروز سه‌شنبه برای دومین بار در طول دو هفته گذشته برای گفت‌وگو با محمدجواد ظریف، وزیرخارجه ایران وارد تهران شد. پیش‌تر سخنگوی وزارت‌خارجه ایران اعلام کرده بود که یک مقام بلندپایه خارجی وارد تهران می‌شود. وزیرخارجه ایران نیز هفته گذشته در سفر به عمان و هند دو بار با یوسف بن‌علوی دیدار و گفت‌وگو کرد. با ترور سردار سلیمانی رایزنی‌های تهران و مسقط شدت بیشتری یافته است. به‌نظر می‌رسد مسائل دوجانبه به‌خصوص بعد از وفات سلطان قابوس، کاهش تنش در روابط ایران و آمریکا و ابتکار صلح هرمز محور‌های سفر بن‌علوی به تهران است.

در همین ارتباط رایزنی‌های ایران و عمان در طول سه هفته اخیر که از ترور سردار سلیمانی توسط آمریکایی‌ها در بغداد می‌گذرد، شتاب بیشتری یافته است. وزیرخارجه عمان ۱۷ دی برای شرکت در نشست مجمع گفت‌وگوی تهران به ایران آمد و ضمن شرکت در این نشست با همتای ایرانی خود دیدار و گفت‌وگو کرد. ظریف ۱۱ آذر میزبان همتای عمانی خود در تهران بود و یوسف بن‌علوی در سفر دو‌روزه‌ای که به تهران داشت، ضمن دیدار با ظریف، با حسن روحانی رئیس‌جمهوری، علی لاریجانی رئیس مجلس و علی شمخانی دبیر شورای‌عالی امنیت ملی ایران دیدار و گفت‌وگو کرد. وزیرخارجه ایران دوم دی سفری دو روزه به مسقط داشت. محمدجواد ظریف ۲۲ دی هم برای شرکت در مراسم بزرگداشت سلطان پیشین عمان و تبریک به «هیثم بن‌طارق» سلطان جدید سفری چند ساعته به مسقط داشت و جمعه ۲۷ دی در مسیر بازگشت از هند و در توقفی کوتاه در مسقط و دیدار و گفت‌وگو با همتای کانادایی با یوسف بن‌علوی هم دیدار و با بدرقه او مسقط را به مقصد تهران ترک کرد. ظریف دوم دی ماه نیز سفری دوروزه به مسقط داشت. وزرای خارجه ایران و عمان همچنین شهریور سال‌جاری نیز در حاشیه هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با هم دیدار کرده بودند.سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت‌خارجه ایران روز دوشنبه در نشست هفتگی با خبرنگاران اعلام کرده بود که روز سه‌شنبه یک مقام از منطقه به تهران می‌آید و در صورت قطعی شدن اطلاع‌رسانی خواهد شد. موسوی همچنین دیروز سه‌شنبه در صفحه توییترش نوشت: یوسف بن‌علوی، وزیر امورخارجه عمان در چارچوب رایزنی‌های مستمر میان مقامات دو کشور وارد تهران شد.

به‌نظر می‌رسد با افزایش رایزنی‌ها و دیدارهای وزرای خارجه دو کشور در طول دو هفته اخیر و به‌خصوص با توجه به فضای پرتنش منطقه‌ای، بتوان سفر یوسف بن‌علوی وزیر مسوول در امور خارجی عمان به تهران را حول چهار محور زیر ارزیابی کرد:

کاهش تنش در روابط ایران و آمریکا

به‌نظر می‌رسد سفر دوباره بن‌علوی به تهران آن هم در فاصله زمانی کمتر از دو هفته در ارتباط با کاهش تنش‌ها میان ایران و آمریکا است. در واقع عمان به‌دنبال این است که از نقش میانجی‌گرانه خود در بحران‌های منطقه‌ای و بین‌المللی استفاده کند و مجددا در فضای تنش به‌وجود آمده پس از ترور سردار سلیمانی شانس خود را برای وساطت جدید بالا ببرد. به‌خصوص که عمان و سایر بازیگران شورای همکاری خلیج‌فارس و به‌طور کلی کشورهایی که به نوعی میزبان پایگاه‌های آمریکایی در منطقه هستند، به‌دنبال این هستند که از هرگونه درگیری و جنگ به دور باشند. اگرچه بن‌علوی در سفر دو هفته پیش خود به تهران گفته بود که با وجود بالا رفتن سطح تنش‌ها میان تهران و واشنگتن، شانسی برای میانجی‌گری درحال‌حاضر وجود ندارد.

تاکید بر نقش میانجی‌گرانه عمان

هدف دیگر بن‌علوی از سفر به تهران تاکید بر نقش همیشگی عمان در انتقال پیام بین بازیگران دارای اهداف متضاد است. در واقع عمان به‌دنبال این است که مجددا بر نقش بی‌طرفانه، موازنه‌جویانه و میانجی‌گرانه خود در دوران سلطان هیثم پادشاه جدید تاکید کند و دست برتر را در این میان از دست ندهد. به‌خصوص که امیرنشین قطر در طول دو هفته اخیر تلاش کرده است تا این نقش را برای خود تعریف کند. سفر ناگهانی هفته گذشته امیر قطر به تهران و دیدار با مقامات ارشد ایران این گمانه‌زنی را تشدید کرده است که ایران نقش میانجی‌گرانه عمان را به دوحه سپرده است.

 این دیدگاه به‌خصوص در میان تحلیلگران و کارشناسان عربی خلیج‌فارس بسیار مورد تاکید قرار گرفته است. البته این کارشناسان به‌دنبال برجسته کردن این دیدگاه هستند که اعتماد ایران به عمان پس از سفر سال گذشته بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل به مسقط و دیدار با سلطان قابوس کاهش پیدا کرده و تهران به‌دنبال این است تا با برجسته کردن نقش قطر، فرصت میانجی‌گری را به دوحه بدهد. به‌خصوص که روابط سیاسی و اقتصادی ایران و قطر از خرداد ۹۶ و بعد از قطع روابط قطر با عربستان، امارات، بحرین و مصر، رو به گسترش بوده است.

روابط در دوران سلطان جدید عمان

درگذشت قابوس بن‌سعید سلطان عمان، باعث شد تا ایران نزدیک‌ترین متحد خود در خلیج‌فارس را از دست بدهد. سلطان عمان همواره نقش پررنگی در دیپلماسی تهران و میانجی‌گری با آمریکا داشت.  به‌نظر می‌رسد هیثم بن‌طارق سلطان جدید عمان به‌دنبال این است تا با فعال‌تر کردن سیاست خارجی عمان، ضمن حفظ روابط دوستانه و بی‌طرفانه مسقط با سایر بازیگران در منطقه که ادامه سنت سلطان قابوس است، فضای جدیدی را نیز برای نقش‌آفرینی عمان در تحولات منطقه فراهم کند. همچنین به‌نظر می‌رسد سلطان جدید عمان که به‌زعم برخی تحلیلگران عربی دارای روابط گسترده‌ای با اماراتی‌هاست، در تلاش است تا نشان دهد مسقط همچنان روابط تاریخی خود با ایران را حفظ و تقویت خواهد کرد. این تلاش به نوعی اصلاح برخی سیاست‌های متضاد عمان است که موجب شده بود تا اواخر دوران سلطان قابوس عمان درگیر یک بازی گسترده و همزمان متضاد و چالش‌برانگیز در منطقه شود. از یکسو از نتانیاهو استقبال به‌عمل می‌آورد و از سوی دیگر به نوعی از حوثی‌ها در جنگ یمن حمایت می‌کرد. از این‌رو تلاش سلطان هیثم با فرستادن دوباره بن‌علوی به تهران این است تا به مقامات ارشد ایران بگوید که عمان در دوره پسا سلطان قابوس به‌دنبال این است که این اهداف بعضا متضاد را مدیریت کند و مجددا به ریل سابق برگرداند.

طرح صلح هرمز

و در نهایت محور دیگر سفر بن‌علوی به تهران را می‌توان در ارتباط با ابتکار صلح هرمز ایران ارزیابی کرد که پس از ترور سردار سلیمانی و افزایش سطح تنش میان ایران و آمریکا و زمزمه‌های حمله به پایگاه‌های آمریکا در منطقه خلیج‌فارس، اهمیت آن بیش از پیش درحال نمایان شدن است. اگرچه عمان تلاش می‌کند تا همزمان به تلاش‌های خود برای مصالحه بین تهران و ریاض نیز ادامه دهد، اما به‌نظر می‌رسد مقامات عربستان سعودی همچنان از دادن سیگنال‌های روشن به ایران و همچنین میانجی‌هایی چون عمان، پاکستان و عراق خودداری می‌کنند.

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید