منطقه آسیا و اقیانوسیه همچنان سهم عمدهای در ایجاد موافقتنامههای تجارت ترجیحی در سطح جهان دارد. بیش از نیمی از موافقتنامههای تجاری موجود در سطح جهان حداقل شامل یک کشور آسیا و اقیانوسیه است. با وجود این در سال ۲۰۲۰ اکثر کشورهای منطقه آسیا و اقیانوسیه از سرعت فعالیتهای خود در امضا و انجام مذاکرات موافقتنامههای تجارت ترجیحی، چه در داخل و چه در خارج از منطقه، به دلیل همهگیری کووید- ۱۹ کاستهاند. در فاصله ژانویه ۲۰۱۹ و دسامبر ۲۰۲۰، اقتصادهای آسیا و اقیانوسیه، تعداد ۱۷ موافقتنامه جدید تجارت ترجیحی را امضا و مذاکرات برای ۶ طرح جدید بینمنطقهای و چهار طرح درونمنطقهای دیگر را نیز آغاز کردند.
بحران کووید- ۱۹ و تنشهای تجاری بین اقتصادهای مهم، حال و آینده موافقتنامههای تجارت ترجیحی این منطقه را شکل داده است. در واقع، به رغم اینکه موافقتنامههای جدید کمتری در منطقه آسیا و اقیانوسیه امضا شده و مورد مذاکره قرار گرفته، وسعت بسیاری از قراردادهای جدید در حال گسترش است و موارد متنوعتری شامل تسهیل سرمایهگذاری، حقوق مالکیت معنوی، استانداردهای کار و محیط زیست و رقابت را نیز در بر میگیرد. تمامی ۱۷ موافقتنامه امضا شده از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ فراتر از تجارت و کاهش تعرفهها بوده است؛ از ۱۷ توافقنامه تجاری، ۸ مورد شامل مقررات خاص تجارت الکترونیکی است. این گزارش که از سوی معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران منتشر شده، خلاصهای از نکات گزارش کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل برای آسیا و اقیانوسیه (اسکاپ) در ارتباط با موافقتنامههای تجارت ترجیحی منطقه آسیا و اقیانوسیه را بررسی و ارائه میکند.
منطقه آسیا و اقیانوسیه همچنان بزرگترین مشارکتکننده در ایجاد موافقتنامههای تجارت ترجیحی در سراسر جهان است. با نگاهی به وضعیت فعلی موافقتنامههای تجارت ترجیحی با حداقل یک طرف از منطقه آسیا و اقیانوسیه،۱۸۴ موافقت تجاری در حال اجرا است، ۱۹ قرارداد امضا شده و در انتظار تصویب است و ۹۵ مورد نیز از دسامبر ۲۰۲۰ هنوز در حال مذاکره هستند. از دسامبر ۲۰۲۰، به تعداد ۷ موافقتنامه تجارت ترجیحی که در سال ۲۰۱۹ آغاز شده، ۳ مورد دیگر نیز در سال ۲۰۲۰ اضافه شده است. این ۱۰ مورد که دور جدید مذاکرات آنها به تازگی آغاز شده به تعداد موافقتنامههای تجارت ترجیحی در منطقه که در حال حاضر به ۹۵ موافقتنامه رسیده است، میافزاید. این امر نشان میده